НАТО поважає рішення Верховної Ради України скасувати позаблоковий статус держави і підтверджує, що Україна може бути членом Організації, якщо вона цього попросить, виконає стандарти і дотримуватиметься необхідних принципів.

Так прокоментували в штаб-квартирі НАТО відповідне рішення українського парламенту, передає УНІАН.

«Ми поважаємо рішення українського парламенту. Україна є незалежною і суверенною державою, і тільки вона ухвалює рішення щодо власної зовнішньої політики. Як було вирішено на саміті в Бухаресті у 2008 році, наші двері відкриті і Україна стане членом НАТО, якщо вона цього попросить, виконає стандарти і буде дотримуватися необхідних принципів», - сказали в НАТО.

У Північноатлантичному альянсі зазначили, що, якщо Україна вирішить подати заявку на членство, НАТО «оцінюватиме її готовність приєднатися до Альянсу таким же чином, як ми робимо з будь-яким кандидатом».

Як повідомляв ForUm, Верховна Рада України внесла зміни до законів України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» та «Про основи національної безпеки України», що передбачають відмову від позаблокового статусу країни.

Раніше Порошенко заявляв, що його намір внести до Верховної Ради законопроект про відмову від позаблокового статусу не означає, що влада «вже завтра або післязавтра» подасть заявку на членство України в НАТО.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав рішення щодо відмови від позаблокового статусу України контрпродуктивним.

Нагадаємо, за останній рік кількість українців, які підтримують вступ країни в НАТО, зросла в три-чотири рази. Рішення про можливий вступ країни в НАТО прийматиметься на всеукраїнському референдумі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом