Київ замерзне без гарячої води та опалення, якщо до початку опалювального сезону не знайде потрібної кількості газу. Таку думку в коментарі Forum'у висловила правознавець, адвокат, громадський діяч Тетяна Монтян.

«Фахівці з теплоенергетики кажуть, що без газу Київ замерзне на корені. Поки що столиці не вистачає мінімум мільярда кубометрів газу. Якщо його не знайти - місто замерзне. Оголошеного днями ліміту блакитного палива для «Київенерго» не вистачить навіть для підтримки температури в магістральному трубопроводі, яка не дозволила б порвати морозами внутрішньобудинкові комунікації», - сказала Монтян.

При цьому вона не вважає встановлення бойлерів вдалим вирішенням проблеми.

«Якщо всі кияни встановлять бойлери - то нас очікує віялове вимкнення електрики. Будемо сидіти і без світла також, адже підстанції відключаться. Електромережі не розраховані на таку кількість бойлерів», - пояснює вона.

«Крім того, не буде газу - не вироблятиметься додаткова електрика. У нас же на газу воно й виробляється як побічний продукт тепла. Влада приховує від киян та українців, що вони банально замерзнуть, якщо не вдасться дістати потрібної кількості газу. Ніхто з цих негідників правди не скаже. Всі зрозуміють, що сталася трагедія, коли люди почнуть замерзати в своїх квартирах. А можновладці втечуть за кордон, де у них є каміни, вугілля, дрова. Жодних альтернативних джерел обігріву в містах-мільйонниках немає. Вони «заточені» на централізоване опалення газом. Вже за часом неможливо перепрофілюватися на модульні котельні, мазут, вугілля, дрова. І ніхто не намагається цього робити. Влада чекає дива у вигляді появи газу або того, що міста-мільйонники замерзнуть», - каже вона.

На уточнювальне запитання, як можна вирішити проблему відсутності тепла і гарячої води у школах, пологових будинках, сиротинцях, Монтян відповіла: «Швидше за все, спустять воду в трубах. І школи розпустять з грудня по березень».

Як раніше повідомляв ForUm, 10 липня НАК «Нафтогаз України» за дорученням Міністерства енергетики та вугільної промисловості обмежив газопостачання ТЕЦ №5 і №6 «Київенерго» для економії палива.

Станом на 4 серпня всі теплоджерела компанії «Київенерго» відключені від газопостачання.

Колишній міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко заявив, що через бойлери у Києві вже почали «вилітати» електромережі.

Тетяна Григор'єва

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63