Російські банки збираються відсторонити від обслуговування держсектора.

Про це пише газета «Вести».

Для цього у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови №4350, яким Кабміну настійно рекомендується у 20-денний термін заборонити органам державної влади, держпідприємствам користуватися послугами банків, «учасниками яких є громадяни або юридичні особи Російської Федерації». Теж саме наказано зробити й управлінню справами апарату ВР, але часу відводиться менше - 15 днів. А також органам місцевого самоврядування.

Появі такого проекту можна дати тільки одне пояснення - розділ про ліквідацію в Україні всіх банків з російським капіталом збираються викреслити з ухваленого нещодавно в першому читанні антисепаратистського законопроекту (який готується до другого читання). Інакше постанова б просто не була потрібна. Всі наші держструктури автоматично перестали б обслуговуватися в цих банках, як тільки б їх ліквідували.

Представники російського капіталу досить спокійно відреагували на нову ідею, щоправда, тут же попередили про наслідки. «Державні структури і компанії можуть закрити свої рахунки і перейти на обслуговування в інші банки, це їхнє право. Але якщо вони не тільки тримали свої рахунки, але ще й отримували кредити, то їм доведеться повністю дотримати всіх пунктів кредитного договору. Зазвичай у разі припинення обслуговування рахунків до позичальників висувається кілька стандартних вимог: це підвищення комісії, відсоткової ставки або дострокове погашення кредиту. Якщо держпідприємства розплатяться за кредитами, то залишать банки. Середній термін фінансування держкомпаній у нас становить від одного до трьох років. Банки з російським капіталом масштабно кредитували великі компанії, такі як НАК «Нафтогаз», «Енергоатом», вугільну промисловість і багатьох інших», - розповів перший заступник голови правління Промінвестбанку (ним володіє російський Внєшекономбанк) В'ячеслав Юткін.

Щоб залишити банки з російським капіталом, великі держкорпорації будуть змушені перекредитовуватися - для погашення раніше оформлених позик їм доведеться взяти нові в інших фінустанов (можливо не в однієї, а відразу в декількох). «Загалом українська банківська система може впоратися з таким навантаженням. Обсяг великий, але його точно осилять, якщо організують кредитні пули - спільне фінансування», - зазначив член правління ОТП Банк Володимир Мудрий.

Не виключено, що в такій ситуації буде задіяно й державне фінансування. «Якщо Нацбанк надасть своє рефінансування, то це сильно спростить ситуацію. Тоді все буде швидше і не так складно. Але навіть якщо його не буде, фінансування організувати також можна, наприклад, випустивши на загальний обсяг заборгованості корпоративні облігації, які викупили б на себе українські банки. Головне тут реальна воля», - підкреслив співвласник банку «Національний кредит» Андрій Оністрат.

Станом на 1 квітня 2014 р., загальний кредитний портфель російських банків становив 123,8 млрд грн. Це 14,1% від усіх кредитів, наданих 181 банком, зареєстрованим у нашій країні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156