Коштів, виділених Держказначейством бюджетам місцевих рівнів, вистачить на виплату зарплат бюджетникам лише до жовтня. Про це газеті «Вести» повідомили в Асоціації міст України (АМУ).

Там також уточнили, що загальний обсяг недофінансування бюджетної сфери на місцях на поточний момент становить близько 4 млрд грн.

За словами експерта АМУ з питань бюджетного законодавства Олександра Слобожана, кредиторська заборгованість держави перед органами місцевого самоврядування в деяких містах уже сьогодні досягає 800 млн грн, а субвенції надходять нерівномірно і не в повному обсязі.

«І це при тому, що чи не всі міста згорнули великі інфраструктурні проекти - будівництво доріг, поліпшення якості комунальних послуг та ін. «Ми ставимося до цього з розумінням, тому що йде війна», - сказав мер Борисполя Анатолій Федорчук.

Тим не менш, проблеми з недофінансуванням місцевих бюджетів у багатьох містах стоять дуже гостро, зазначає видання.

«Якщо у фонді освіти зараз не вистачає грошей лише на один місяць, то в охороні здоров'я бракує два місячні фонди заробітної плати. Ситуація ускладнюється ще й тим, що ми не виконуємо дохідну частину бюджету, яку ми прогнозували і Мінфін, на 28 млн грн. Власноруч цю проблему не вирішимо, тому чекаємо, що Мінфін відкоригує держбюджет і спрямує нам додаткові дотації на виплату зарплат бюджетникам», - підкреслила перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Наталія Старікова.

У міністерстві ж поки ніяких обіцянок не дають, і не перестають нагадувати про те, що грошей на розвиток регіонів у бюджеті немає, а головний пріоритет на сьогодні - це матеріальне забезпечення Збройних сил для АТО. Від муніципалітетів вимагають вирішувати проблеми за рахунок тотальної економії - скорочення утримання держслужбовців, відправлення їх у неоплачувану відпустку.

«Ми на 90% скорочуємо двомісячні витрати на утримання органів державної влади. До того ж на 70% відбудеться скорочення в контролюючих органах, а залишать тільки тих працівників, які займаються дозвільними процедурами, а інші будуть у відпустці», - уточнив міністр фінансів Олександр Шлапак. Хоча сьогодні не усі вітають відправлення бюджетників у вимушені відпустки, і пропонують чиновникам діяти радикальніше. «Тим самим консервується хвороба. Більш доречним було б рішення скоротити кількість чиновників відповідно до функцій, які вони повинні виконувати, частково підняти заробітну плату тим, хто залишиться і посилити відповідальність за порушення закону», - сказала народний депутат Оксана Продан.

Інша можливість фінансування, яку надає Мінфін муніципалітетам - це виділення містам кредитів. Однак згодом ці позики протягом року вираховуються із сум, які місцева влада отримує з держбюджетів. «Ми взяли 13,5 млн грн такої позики, щоб заплатити вчителям. Бюджет ухвалений з урахуванням заробітної плати за грудень включно. Якщо не станеться нічого страшного й економіка працюватиме, то ми в кожному разі забезпечимо заробітною платою бюджетну сферу», - сказав Анатолій Федорчук. Користується мінфінівськими кредитами і мер Славутича Володимир Удовиченко: «Ми брали кредит на 3 млн, щоб виплатити учителям зарплати та відпускні».

Виплата зарплат бюджетникам - не єдина проблема. Від міст уже вимагають економити на енергоносіях, так що скоро виникнуть труднощі з оплатою комунальних послуг. «Зараз завдання - вийти на економію газу 30%. Ми відпрацьовуємо поетапний енергетичний план. Перший удар ми отримаємо з початком опалювального сезону, коли знову зростуть тарифи на ЖКГ. І тоді почнуться проблеми», - зазначив він у розмові Володимир Удовиченко.

За раз такі проблеми не вирішиш ще й тому, що на місцевих бюджетах досі висять борги за енергоносії минулого опалювального сезону. «Ті компанії, які надавали послуги, знову в борг працювати не будуть, - вважає Олександр Слобожан. - Але навіть якщо вони погодяться за умови підвищених тарифів, то грошей все одно немає».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом