Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги стійкості Приватбанку (Дніпропетровськ) і ПроКредит Банку з рівня «b-» до «ccc» і підтвердило рейтинг стійкості Банку Креді Агріколь (КАБ, обидва - Київ) на рівні «b-». Про це йдеться в прес-релізі Fitch, пише «Капітал».

Рейтинги стійкості всіх трьох банків виключені із списку Rating Watch «Негативний».

Довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній валюті трьох банків підтверджені на рівні «ccc».

«РДЕ КАБ та ПроКредит Банк (Україна) відображають потенційну підтримку від іноземних акціонерів, у той час як рейтинги Приватбанку обумовлені тільки кредитоспроможністю банку на самостійній основі», - наголошується в повідомленні.

Зниження рейтингу стійкості Приватбанку до «ccc» відображає його слабкі ключові фінансові показники.

Зниження рейтингу стійкості ПроКредит Банку до «ccc» відображає погіршення якості активів банку та потенціал подальшого знецінення кредитів зважаючи на значні ризики по Донецькій області (9,5% кредитів на кінець ІІІ кв. 2014 року), істотну частку валютного кредитування (35% чистих кредитів), недавнє швидке зростання кредитування (на 51% за 11 міс. 2014 року, скориговане на ефект коливань обмінного курсу) і ослаблення операційного середовища.

Підтвердження рейтингу стійкості КАБ на рівні «b-» відображає істотно більш низькі рівні знецінення кредитів у банку порівняно з більшістю порівнянних українських банків, що частково відображає ризикований характер бізнесу з клієнтами материнської групи (36% кредитів на кінець ІІІ кв. 2014 року) і обмежені ризики по Східній Україні/Криму (менше 7% кредитів). Крім того, підтвердження рейтингів також враховує низьке недавнє зростання, керовані валютні ризики, хороші фінансові показники і прийнятну ліквідність, йдеться в повідомленні.

Підтвердження національних рейтингів трьох банків відображає думку Fitch, що їх кредитоспроможність щодо інших українських емітентів істотно не змінилася.

У відповідності зі шкалою агентства, рейтинги групи «ссс» означають, що дефолт емітента, якому вони присвоєні, є реальною можливістю, а здатність виконувати фінансові зобов'язання залежить від ділової або економічної кон'юнктури.

Нагадаємо, рейтинг «ССС» означає, що об'єкт рейтингування належить до категорії позичальників з низьким рівнем кредитоспроможності. Фінансовий стан оцінюється як незадовільний. Здатність виконувати свої зобов'язання характеризується дуже високою залежністю від змін макроекономічної кон'юнктури та ідентифікованих зовнішніх факторів. Рівень кредитних ризиків є високим. Існує значна ймовірність неповного або несвоєчасного виконання зобов'язань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

156