Якби не війна на сході - в Україні уже зібрався б третій Майдан, спричинений триразовим подорожчанням енергоресурсів та послуг ЖКГ на тлі падіння економіки і зниження соцстандартів. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-губернатор Донецької області, колишній міністр ЖКГ, нардеп Анатолій Близнюк.

«В Європі за енергоносії, за газ більше платить населення, ніж промисловість. У них принцип такий: чим більше береш, тим менше платиш. Послуги з електропостачання приблизно втричі дорожчі. Але! Все пізнається в порівнянні: якщо в Європі будинок на зиму бере 50 кіловат енергії, то у нас - 200 кіловат. Так, ми повинні платити за енергоносії стільки, скільки вони коштують. Але в Європі це не так складно за рахунок того, що у них енергоємність економіки в три-чотири рази менша, а роботодавці платять гідну зарплату, що дозволяє оплачувати дорогі комунальні послуги. У нас же за такого стану економіки та відсутності нормальних зарплат, як люди зможуть європейські тарифи оплатити?» - пояснив він.

Близнюк підкреслив, що «тарифи на газ, електрику, на комунальні послуги зростуть як мінімум втричі - з урахуванням підписання Асоціації з ЄС ми зобов'язані це зробити». «А далі ми зобов'язані створити в Україні таку економіку, яка дозволила б знизити матеріальні витрати, в тому числі енергоємність, а також підвищити зарплати і рівень життя людей», - зазначив він.

«Але те, що робиться сьогодні, - це класичний варіант Радянського Союзу, мовляв, народу дамо пільги, субсидії. Це блеф. Це навіть не політична тріскотня, а нерозуміння реальної ситуації і того, до чого це призведе. Сьогодні жителі України в горі, оскільки їхні діти гинуть на сході, і їм не до тарифів, хочуть лише, щоб війна закінчилася. Якби не війна - уже був би третій Майдан, комунальний. Це всі повинні розуміти. А політики говорять тільки про мову, вишиванки - і не вирішують проблеми, не розуміють цілого реального світу, в якому потрібно бути конкурентоспроможним, або - на дні. Рекомендується знизити температуру в будинках до 18-16 градусів. Так це значить, що завтра українці почнуть замерзати у себе в будинках. А прем'єр-міністр говоритиме, що у нас все нормально. Нехай він поживе в 16 градусах. Він відірваний від життя людей», - обурився він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

500