За рахунок заморожування зарплат, пенсій та соціальних виплат в Україні намагаються скоротити витрати державного бюджету. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко.

«Ініціатива скасування індексації соціальних виплат і зарплат пов'язана з бажанням скоротити видатки державного бюджету у короткостроковій перспективі. Україна витрачає близько 10% ВВП на подібні речі, що за всіма параметрами характеризує нестійкий стан країни. У зв'язку з цим уряд вживає низку непопулярних заходів, зокрема заморожування індексування мінімальних зарплат», - сказав Устенко.

На його думку, це робиться для того, щоб збільшити дохідну частину бюджету шляхом урізання витратної.

«З іншого боку, це актуально у зв'язку зі збільшенням витрат на армію. Додатковий резерв для силовиків знайдено з допомогою зменшення соціальних витрат. Проблема може виникнути в тому, що за українським законодавством соціальні виплати повинні індексуватися хоча б на рівень інфляції. А вона буде набагато більшою, ніж попередніми роками. Інфляція буде 15% - 20%. Якщо не зробити індексацію, то в Україні впаде реальний рівень життя», - пояснює економіст.

Але це, за прогнозами Устенка, може ще більше погіршити ситуацію у вітчизняній економіці. «Якщо не провести індексацію, то знизяться доходи українців, а значить і їхня купівельна спроможність. Це буде фактором для подальшого падіння економіки, що спричинить зниження дохідної частини бюджету. Виникає навіть не замкнуте коло, а спіраль: падають доходи українців - падає ще більше економіка. Це можна виправити лише реформами, які забезпечать подальший економічний розвиток країни», - стверджує він.

Нагадаємо, міністр освіти і науки Сергій Квіт заявив, що підвищення зарплат учителям цього року не буде. Міністр списав це на те, що за різними оцінками, з України було вивезено до 100 млрд, «тому бюджет цього року не дозволяє підвищувати зарплату в освітній сфері».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39