Головам парламентських фракцій не вдалося домовитися про порядок денний роботи парламенту на наступному пленарному тижні. Про це кореспонденту Forum'у повідомив учасник переговорів, перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

За його словами, як і було заплановано, сьогодні, 14 лютого, керівники парламентських фракцій провели нараду у голови Верховної Ради Володимира Рибака щодо формування порядку денного пленарного тижня 18-23 лютого. На ній представники ПР запропонували розділити переговорний процес і голосування в залі.

«Ми запропонували, щоб парламент працював у двох режимах. Адже є політичні питання, що потребують розгляду керівниками фракцій, досягнення загальнонаціонального консенсусу, компромісу. Значить, нехай вони у голови радяться. А зал нехай працює, а не байдикує. Засідання нехай веде хтось із заступників голови парламенту, а до порядку денного увійдуть питання, що не підвищують градус, необхідні для вирішення соціальної та економічної ситуації», - пояснив він.

За словами регіонала, представники опозиційних фракцій не підтримали цю пропозицію, а продовжують наполягати на розгляді питань, пов'язаних з Конституцією. «Вони зациклилися на Конституції, але не мають спільного бачення. У «Свободи» свій варіант, у «Батьківщини» - свій, а в «УДАРу» - свій. Причому у «Батьківщини» та «УДАРу» діаметрально протилежні варіанти. Валерій Писаренко, який очолює групу щодо підготовки законопроекту, за голову хапається», - розповів він.

Крім того, Чечетов розповів, що опозиція наполягає на поверненні до Конституції в редакції 2004 року шляхом проведення одного голосування в залі, що більшість категорично відкидає. «Є позиції європейських політиків та інститутів, є позиції юристів та експертів, голови Конституційної асамблеї Леоніда Кравчука, наша - вона одна: Конституцію не можна змінювати неконституційним шляхом», - наголосив депутат.

«Але що я виніс із засідання: впевненості у правоті в опозиції вже не було. Вона похитнулася. Вони потьмяніли. Відстоюють свою позицію, розуміючи, що їхні пропозиції безперспективні. Тому не було емоцій, твердості, а - інертність», - резюмував депутат.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович погодився розпочати процес підготовки змін до Конституції України.

Представники парламентських фракцій узгодили графік опрацювання пропозицій щодо внесення змін до Конституції України.

10 лютого фракції ВР не змогли узгодити проект змін до Конституції, який передбачає повернення до парламентсько-президентської форми правління.

Верховна Рада не створюватиме ТСК для підготовки змін до Конституції.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213