Країни - члени ЄС визначили обсяг тимчасового застосування Угоди про асоціацію з Україною одразу ж після підписання документа без його ратифікації.

Відповідне рішення було прийнято в рамках засідання комітету постійних представників країн ЄС (COREPER ), яке відбулося в понеділок, 23 жовтня, в Брюсселі, повідомив міністр закордонних справ Литви, яка головує в ЄС, Лінас Лінкявічюс.

«Важливість цього рішення полягає в тому, що можна буде відразу ж після підписання, якщо воно відбудеться, ввести в дію так зване тимчасове застосування положень Угоди про асоціацію - це близько 90 відсотків Угоди в частині глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі і більше 50 відсотків політичної частини. Хоча це рішення і технічне, воно дуже важливе у світлі незворотності процесу» , - розповів суть прийнятого рішення Лінкявічюс.

При цьому міністр підкреслив, що рішення «хоч і технічного характеру, але має дуже важливе політичне значення». «З цим можна привітати», - додав він.

Разом з тим, глава зовнішньополітичного відомства Литви констатував, що дане рішення не передбачає рішення про можливе підписання самої Угоди, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ще має бути прийнято рішення щодо підписання, а його ще немає», - нагадав він.

Крім того, як зазначив Лінкявічюс, прийняте в понеділок рішення «дуже важливе не тільки для України, але і для інших країн».

«Коли інші країни - Молдова і Грузія, як ми сподіваємося, підпишуть угоди, це буде прецедентом - для них пізніше також застосовуватиметься той же порядок», - пояснив міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 вересня Кабінет Міністрів затвердив проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

30 серпня Президент України Віктор Янукович запевнив, що Україна виконає умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Україна і ЄС почали переговори про нову угоду у 2007 році. 30 березня 2012 р. сторони парафували Угоду про асоціацію та поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317