У Євросоюзі оптимістичні щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною нинішньої осені на саміті у Вільнюсі. Про це в інтерв'ю «Комерсант-Україна» сказав європейський комісар з питань розширення ЄС і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

«Звичайно ж , я очікую цього! Ми разом з українськими колегами з грудня копітко працюємо над тим, щоб ваша країна виконала необхідні критерії, умови і в результаті прийшла до підписання УА», - сказав він.

Фюле розраховує , що на саміті будуть підписані і парафовані угоди про асоціацію з кількома країнами-партнерами ЄС. «Це буде саміт, де відбудеться конкретне просування деяких наших партнерів до лібералізації їх візового режиму з ЄС. У Вільнюсі також будуть узгоджені чіткі рекомендації щодо транспорту , експлуатації дорожньої мережі ЄС та країн Східного партнерства (СП). Як бачите , мова йде про досить конкретні досягнення, а не просто про слова і декларації. Вільнюський саміт зумовить розвиток ВП в найближчі два роки», - зазначив він.

Він також спростував думки деяких експертів про те , що Україна не готова до підписання. «Я не читав висновки експертів, про які ви говорите, ми проводимо свою оцінку. Є матриця, складена з 11 індикаторів, і по кожному з них детально відстежується прогрес. І я допускаю, що у нас відрізняється методологія оцінки. Ймовірно, експерти очікують повного виконання завдань за цими 11 критеріями. Але у вимогах Ради ЄС до України немає такої вимоги, там говориться про «рішучі дії і відчутні результати». Зрештою країни-члени ЄС повинні будуть оцінити, чи є дії України «рішучими», а результати - «відчутними». Підставою для такої оцінки стане звіт, який підготуємо ми (Єврокомісія - Ред.) спільно з високим представником ЄС Кетрін Ештон», - зазначив єврокомісар.

На уточнення, чи близька Україна до виконання цих критеріїв, Фюле заявив: «Звичайно, я дуже оптимістичний у цьому питанні! У мене є підстави для такого оптимізму, адже я стежу за подіями в останні місяці. Спочатку нам довелося дискутувати (з Києвом - Ред.) на тему «що потрібно робити», і ми витратили на це багато часу. Потім ми перейшли до діалогу про те, «як робити». Тепер ми вже не сперечаємося на тему «що» і «як», питання тільки в тому, коли будуть проведені ті чи інші реформи, як багато вдасться зробити до Вільнюського саміту. І ми звертаємо увагу, що європейські реформи у Верховній Раді підтримує не тільки влада, але й опозиція».

Він також підкреслив, що рішення про те, досягла чи не досягла Україна рівня, необхідного для підписання, має ухвалити Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ 21 жовтня. «До цього дня рішення не буде прийняте. Я точно не буду вирішувати за них. Оцінки ЄС поки не існує», - сказав він.

Нагадаємо, 18 вересня Кабінет Міністрів затвердив проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

30 серпня Президент України Віктор Янукович запевнив , що Україна виконає умови , необхідні для підписання Угоди про асоціацію.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною.

18 вересня Кабінет Міністрів затвердив проект Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250