Парламент України зацікавлений в подальшому розвитку співпраці з європейськими колегами. Про це заявив голова Верховної Ради України Володимир Рибак у ході зустрічі з віце-президентом Європейського парламенту Яцеком Протасевичем, повідомляє прес-служба ВР.

У ході зустрічі сторони обговорили питання взаємодії України з Європейським парламентом, спрощення візового режиму та міжпарламентського співробітництва.

Голова ВР підкреслив надзвичайну важливість взаємодії з Європейським парламентом з ключових питань порядку денного Україна-ЄС, зокрема, у частині підготовки до підписання Угоди про асоціацію. Він підкреслив, що Україна усвідомлює значення позиції Європарламенту «у контексті оцінки ЄС окремих внутрішньополітичних процесів у нашій державі», а також у питанні підписання і ратифікації Угоди про асоціацію.

Рибак зазначив, що з наближенням терміну підписання Угоди на Вільнюському саміті в листопаді цього року питання реалізації очікуваних реформ набуває додаткової актуальності і є темою регулярних дискусій у Європейському парламенті.

Керівник парламенту України високо оцінив позицію депутатів Європарламенту про необхідність підписання Угоди, їхні конструктивні коментарі та рекомендації в рамках розгляду «українського питання» в ході недавніх засідань Комітету Європарламенту із закордонних справ у Страсбурзі. «Ми розраховуємо на максимально широке часове застосування Угоди і не буде обмежуватися тільки торгово-економічною сферою», - сказав він, зазначивши, що українська сторона усвідомлює, що «така сфера часового застосування визначатиметься країнами-членами та інститутами ЄС на внутрішніх консультацій, виходячи з положень Лісабонського договору».

На переконання Рибака, цієї мети можна досягти. «Нам вдалося розблокувати Верховну Раду і повернутися до нормальної роботи, об'єднавшись навколо європейського вибору України», - сказав він. За його словами, парламентські політичні сили, усвідомлюючи важливість здійснення реформ у сфері виборчого законодавства, системі правосуддя тощо, докладають всіх зусиль до якнайшвидшого виконання Верховною Радою України відповідних завдань з метою підписання Угоди про асоціацію в листопаді поточного року. У цьому контексті, зазначив він, українська сторона також створює максимально сприятливі умови для діяльності Місії уповноважених представників Європарламенту на чолі з Кваснєвський і Коксом.

Голова Верховної Ради, говорячи про подальше спрощення візового режиму між Україною та Європейським Союзом, відзначив важливість набуття чинності з 1 липня цього року Угоди про спрощення оформлення віз. На його думку, «це подія стане важливим елементом наближення до ключової мети - запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України».

Рибак повідомив, що завдяки активній роботі уряду і парламенту прийнято майже всі закони, необхідні для завершення першої фази Плану дій, зокрема, щодо реалізації державної антикорупційної політики та вдосконалення системи захисту персональних даних. Голова Верховної Ради наголосив на важливості активізації міжпарламентської співпраці з ключових питань відносин Україна-ЄС, зокрема, в контексті підписання і реалізації Угоди про асоціацію.

У свою чергу, Протасевич зазначив, що український парламент об'єднався навколо ідеї євроінтеграції. При цьому він високо оцінив роль голови Верховної Ради у цьому об'єднавчому процесі, зазначивши, що Європейський парламент послідовно підтримує Україну на шляху до євроінтеграції.

За словами Протасевича, залишилося кілька завдань, які необхідно виконати українським парламентом у цьому напрямку до початку Вільнюського саміту, серед яких - прийняття змін до виборчого законодавства, новий закон про прокуратуру.

У свою чергу, Рибак запевнив віце-президента Європарламенту, що необхідні закони будуть розглянуті і прийняті на осінній сесії парламенту України у вересні.

На його думку, ці документи повинні бути підтримані конституційною більшістю. Щодо сумнівів у виконанні Україною своїх зобов'язань, які висловлюють деякі скептики, голова українського парламенту заявив, що «Президент України Віктор Янукович звик відповідати за свої слова, виконувати обіцяне і вимагає того ж від усіх гілок влади».

Як раніше повідомляв ForUm, міністр закордонних справ України Леонід Кожара переконаний, що українська влада зможе виконати умови для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді цього року.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні визначених Європейським союзом проблем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

269