Україна до 2021 року зможе експортувати за кордон до 14 мільйонів тонн пшениці. За цей час поставки вітчизняної пшениці на зовнішні ринки зростуть на 60%. Це дозволить Україні посісти шосте місце в світі за обсягами експорту пшениці. Отже, за оцінками економістів, Україна остаточно закріпить за собою статус провідного світового експортера зерна.

В останні роки країни Чорноморського регіону, у тому числі і Україна, посилюють свою присутність на світовому ринку зерна. Так, за прогнозами економіста Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Дмитра Приходька, до 2021 року Україна вийде на 6-е місце серед провідних світових експортерів пшениці.

«За прогнозами ФАО та Організації економічного співробітництва і розвитку, до 2021 року щорічний експорт пшениці з України складе приблизно 14 млн тонн. Такі обсяги дозволять Україні зайняти 6-е місце серед провідних країн-експортерів пшениці», - зазначив економіст.

Крім того, за словами Приходька, зростає роль експорту фуражних зернових. Так, до 2021 року Україна щорічно зможе поставляти за кордон 19 мільйонів тонн фуражу. А це дозволить країні стати третьою в світі за обсягом експорту цієї групи зернових.

«Загалом до 2021 року експорт зернових з України може досягти 35 мільйонів тонн зерна щороку. І без сумніву, роль України на глобальних ринках найближчим часом буде все більше зростати », - підсумував представник ФАО.

З економістом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН погоджується й аналітик аграрних ринків Руслан Швець. Він, зокрема, зазначає, що крім зростання обсягів експорту будуть збільшуватися і темпи його приросту.

«Прогнозується, що до 2021 року Україна займе перше місце в світі за темпами приросту експорту пшениці. Так, за цей час поставки вітчизняної пшениці за кордон зростуть на 60%. Крім того, на 40% збільшиться експорт фуражних зернових. А це дозволить Україні зайняти в світі 2-е місце за темпами нарощування експорту фуражу», - підкреслив експерт.

Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк зазначав, що в Україні працюють над підвищенням врожайності зернових. Саме це дозволить збільшити виробництво зерна, а отже - наростити експорт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163