Створення Росією і Україною двостороннього газового консорціуму з управління українською ГТС можливе тільки за умови виходу України із Енергетичного союзу. Про це в інтерв'ю європейським ЗМІ заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, повідомляється на офіційному сайті уряду РФ.

«Що ж стосується теми консорціуму, то тут, мені здається, самі українці повинні зрозуміти, що їм треба. Якщо їм цей консорціум потрібен двосторонній, тристоронній, вони повинні нас зацікавити в тому, щоб ми в ньому брали участь. Для нас зараз це не те, що прийнято характеризувати коротким словом must. Це зовсім не те, до чого ми негайно прагнемо, але якщо будуть цікаві ідеї про те, як працювати, якщо ми відчуємо, що нас в цьому сенсі розглядають як повноцінних довгострокових партнерів, ми, звичайно, з нашими українськими партнерами цю розмову продовжимо», - заявив він.

Медведєв підкреслив, що нещодавно обговорював цю тему з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим та з відповідним профільним віце-прем'єром. «Природно, ця розмова продовжується і на президентському рівні - не так давно Президент Янукович приїжджав до нас. Але ще раз кажу: це пропозиція має бути цікавою. А в якому випадку вона буде цікавою? Тільки в тому випадку, якщо ми будемо розуміти, що наші інтереси, в даному випадку інтереси «Газпрому» і інтереси держави в цілому, гарантовані. А коли вони можуть бути гарантовані? Коли ми не потрапимо в ситуацію, при якій нас при певних подіях просто виставлять з цього консорціуму або визнають його невідповідним тим або іншим, наприклад, європейськими правилам, або, умовно, договору, який оформляє відносини з Енергетичною хартією», - підкреслив він.

За словами Медведєва, тому альянс між Росією та Україною в цьому випадку може бути тільки за умови виходу України з цілої низки відповідних інститутів, включаючи договір про приєднання до Енергетичного союзу. «Якщо, ще раз підкреслюю, це Україні цікаво. Не цікаво, будь ласка, значить, ми будемо розвиватися своїм шляхом, а Україна може залишатися в будь-яких міжнародних угодах, це її суверенне право. Але якщо ми про щось домовляємося, ми повинні забезпечити свої інтереси. Переговори на цю тему продовжуються, наші українські колеги нам періодично посилають сигнали, але далі цих сигналів поки процес не йде. Поживемо - побачимо», - підсумував російський прем'єр.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що створення тристороннього консорціуму з управління українською ГТС залежить від європейських партнерів.

Комісар Європейського Союзу з енергетики Гюнтер Еттінгер вважає логічним створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю України, Європейського Союзу та Росії.

Нагадаємо, раніше Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов озвучив ідею створення двостороннього газового консорціуму.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський вважає, що ініціатива про участь європейської сторони у можливому газотранспортному консорціумі повинна виходити від України і таку пропозицію необхідно детально конкретизувати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284