Митний союз відкритий для вступу інших країн СНД, але тільки на повноправній основі. Про це заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв у ході виступу на Гайдаровському форумі у Москві.

«Митний союз і ЄЕП відкриті для інших держав. Це відкритий інтеграційний проект, насамперед, для участі ЄврАзЕС і держав СНД», - сказав він.

За його словами, потенційні партнери повинні не тільки розділяти спільні принципи, але і дійсно бути готовими до їхньої реалізації не на словах, а на ділі.

Медведєв зазначив, що нові учасники повинні підписати всі інтеграційні документи, а не їх частина, передає «УНІАН».

Він підкреслив, що постановка питання про вибір між західним, східним, північним або південним напрямами інтеграції є надуманою і політизованою.

«Нам потрібно відмовитися від цього. Це важливо і для нас, і для наших сусідів. Нам потрібно гармонізувати наші зусилля за всіма напрямами і сформувати сучасні моделі інтеграції, і це буде найбільш актуальною відповіддю глобальним викликам», - сказав російський прем'єр.

Нагадаємо, 13 грудня Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна «поступово буде приєднуватися до правил Митного союзу».

На 18 грудня був запланований робочий візит Президента до Москви для проведення переговорів з російським колегою Володимиром Путіним і підписання документів, проте візит перенесли.

У зв'язку з цим прес-служба Януковича зазначила, що «темами зустрічі президентів України та Росії визначені актуальні питання українсько-російського співробітництва, в першу чергу в енергетичній та торговельно-економічній сферах. Зокрема, вироблення взаємоприйнятного механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Білорусі і Казахстану. Для успішної реалізації цих домовленостей необхідні додаткові консультації на експертному рівні. У зв'язку з цим сторони домовилися про перенесення термінів візиту».

20 грудня президент Росії Володимир Путін заявив на прес-конференції у Москві, що мова про вступ України до Митного союзу не йде.

10 грудня Рада закордонних справ ЄС прийняла висновки щодо ситуації в Україні, в яких заявила про готовність підписати угоду про асоціацію з Україною на саміті «Східного партнерства» в листопада 2013 року за умови здійснення Україною реформ виборчого законодавства, продовження судової реформи, здійснення конституційної реформи, конкретних кроків у сфері боротьби з корупцією, поліпшення ситуації у сфері управління державними фінансами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

210