Керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна Герман вважає, що рішення про відгук з парламенту законопроекту про наклеп - це крок на захист принципів демократії та відкритості.

Рішення про відгук цього законопроекту з парламенту - це «хороший сигнал для суспільства, це крок на захист принципів демократії та відкритості нашої держави і українського суспільства, відданість яким ще раз продемонстрував Президент України Віктор Янукович», зазначила радник Президента.

За її словами, з моменту подання народним депутатом, членом фракції Партії регіонів Віталієм Журавським законопроекту «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини» на розгляд парламенту Президент висловлював свої категоричні заперечення.

«Він заявив, що ніколи не поставить свого підпису під законом, який би обмежував свободу слова чи права людей на вільне вираження своїх думок, нехай і критичного характеру», - підкреслила Герман, повідомляє «УНІАН».

За її словами, саме принципова позиція Президента була вирішальною у справі відгуку з Верховної Ради цього законопроекту.

Герман також зазначила, що «законопроект не актуальний і вона проти кримінальної відповідальності за слово, хоча слово може бути гірше пістолета і може вбити».

Політик вважає, що спочатку потрібно створити дійсно незалежні суди, завершивши реформу судочинства.

«В Україні повинні бути створені дійсно незалежні суди. А таких судів, ви знаєте, зараз, на жаль, немає», - підкреслила вона.

Герман додала, що «в Україні впали всі стандарти і стандарти журналістики зокрема. Сьогодні існують замовні матеріали, людей за гроші обливають брудом, за гроші з людей роблять монстрів, і ти не відчистишся і не відмиєшся. Поки той суд встановить істину в твою користь, цього вже ніхто слухати не стане. Але я розумію, що журналіст повинен працювати, щоб вижити, щоб годувати свою сім'ю і у нього є власник видання. Тому, якщо говорити про наклеп, то, швидше, потрібно судити не журналіста, а замовника».

Нагадаємо, 18 вересня український парламент прийняв у першому читанні проект закону, яким передбачається запровадити кримінальне переслідування за наклеп з покаранням до трьох років позбавлення волі. Проект закону був внесений народним депутатом Журавським.

25 вересня нардеп прийняв рішення відгукнути цей законопроект.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

330