В Україні існує необхідність збільшити як мінімум у 5,5 разів кількість місць у хоспісах. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції у рамках роботи Першого Національного Конгресу з паліативної допомоги заявив президент НАМНУ Андрій Сердюк.

«Особливістю демографічної ситуації сучасної України є надзвичайно високий рівень смертності і швидке старіння населення», - зазначив медик.

За його словами, в країні постійно збільшується кількість хворих, а також відсоток смертності від невиліковних хвороб, які супроводжуються хронічним больовим синдромом.

Сердюк зазначив, що такі люди потребують тривалого догляду, симптоматичного лікування та психологічної підтримки. «Зростає необхідність у паліативній медицині», - сказав він і уточнив, що серед людей у ​​віці 60-65, які потребують такого догляду, - 2,7%, серед тих, кому 80 і більше, - 25%.

Медик підкреслив, що якщо в статистику включити рідних і близьких, які доглядають за паліативними хворими, цифра складе 2 млн оссіб, тобто щорічно 4% населення потребує такого медичного забезпечення.

Він також повідомив, що сьогодні в Україні існує більше 20 хоспісів, але це всього лише 800 місць. «Це не те що мало, це - мізер. Мінімальна необхідність - 4,5 тис. ліжок», - підкреслив медик.

Президент НАМНУ наполягає, що необхідно напрацювати сучасну і дієву систему паліативної допомоги в Україні, крім того держава повинна створити систему забезпечення таких хворих наркотичними анальгетиками. «Це повинні здійснювати державні підприємства. Тільки за таких умов можна забезпечити належне медичне використання цих препаратів і контроль», - підсумував Сердюк.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284