Наразі до законопроекту про засади державної мовної політики не надійшло жодної поправки при підготовці його до другого читання.

Про це в інтерв'ю Першому національному телеканалу повідомив голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Він нагадав, що такі поправки та пропозиції депутати повинні подати до 20 червня. «Поки немає ще поправок. Я думаю, в останній день вони будуть всі внесені, і їх буде дуже багато», - сказав Литвин.

Він висловив сподівання, що дискусія навколо мовного питання надалі проходитиме більш спокійно.

За словами Литвина, питання, які роз'єднують, не варто розглядати в прискореному режимі. «Якби не було цього питання, яке розводить, яке поляризує і яке розколює, то перед виборами придумали б інше...», - сказав голова ВР.

Спікер зазначив, що уважно проаналізував закон про мови в Українській РСР від 1989 року і законопроект про засади державної мовної політики і прийшов до висновку, що перший набагато кращий, повідомляє «УНІАН».

Законопроект про засади державної мовної політики, за словами Литвина, розвиває перший закон, однак робить це на шкоду українській мові.

«З точки зору гуманітарної, з точки зору прав людини, можна вести дискусію, що кожна людина має право користуватися тією мовою, яку вона вважає своєю рідною. Але якщо брати сукупний підхід, спільний з точки зору державних інтересів і з точки зору безпеки країни, я думаю, рішення повинні були б бути дещо іншими», - сказав Литвин і наголосив, що мова йде не тільки про задоволення мовних потреб, а взагалі - чи буде Україна цілісною.

При цьому він зазначив, що з російською мовою в Україні взагалі немає ніякої проблеми.

Крім того, сказав Литвин, у тому вигляді, в якому зараз знаходиться мовний законопроект, його приймати в цілому не можна. «У такому вигляді, як він є, я вважаю, що він не принесе користі навіть мовам, які відносять до регіональних меншин. Він принесе хвилювання і протистояння», - вважає голова ВР.

Нагадаємо, 5 червня Верховна Рада України прийняла в першому читанні і за основу законопроект № 9073 «Про засади державної мовної політики» авторства Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова.

Як повідомляв ForUm, 24 травня в залі засідань Верховної Ради після дебатів щодо законопроекту про основи мовної політики сталася бійка між народними депутатами.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

332