Для боротьби з «пташиним» грипом потрібно посилити роботу санітарних служб, вважає голова парламентського Комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва. Про це вона розповіла в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ForUm'у.

За словами Бахтеєвої, у першу чергу потрібно слідкувати за хворими людьми ще на кордоні, адже на сьогоднішній день є технічна можливість це робити. «Крім того, існує ризик перенесення захворювання перелітними птахами. Якщо такий факт буде зафіксований, то серйозність становища посилиться», - сказала Бахтеєва. Вона вважає, що також потрібно стежити і за перелітними птахами.

 

Голова парламентського Комітету з питань охорони здоров'я стверджує, що Україні вже зараз необхідно готуватися до протиепідеміологічних заходів. «Перш за все, до профілактики і карантинних заходів», - впевнена вона.

Що ж стосується захисних щеплень від «пташиного» грипу, то, за словами Бахтеєвої, такої вакцини, на жаль, сьогодні немає.

Нагадаємо, що найбільш небезпечною ситуація з «пташиним» грипом в Україні була у грудні 2005 - січні 2006 років. Тоді у Криму загинули або були знищені десятки тисяч голів птиці. Через спалах захворювання Президент Віктор Ющенко ввів на півострові надзвичайний стан.

2007-2008 рр. випадки пташиного грипу були зафіксовані у 31 країні. Як правило, після таких спалахів запроваджується заборона на імпорт м'яса птиці із осередків захворювання. Так, у середині грудня 2008 р. Україна заборонила імпорт птиці із Румунії, Польщі, землі Бранденбург (Німеччина) і Ростовської області (Росія).

Як повідомляв ForUm, Всесвітня продовольча і сільськогосподарська організація ООН попередила про можливе повернення до активності смертельного вірусу «пташиного» грипу, заявивши, що міграція диких птахів принесла вірус до країн, де раніше його не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1254