Україна побореться з пташиним грипом за відпрацьованою схемою: карантин у школах, дошкільних установах і вакцинація. Про це в в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ForUm'у розповів директор Київського центру клінічної імунології, головний імунолог міста Києва Олег Назар.

«Якщо до нас підходить грип, то, відповідно до наказу Мінздраву про щеплення, який вже готується, необхідно проводити вакцинацію від грипу, є перелік категорій населення, які підлягають такій вакцинації. Нагадаю, існують дві групи ризику: представники педагогічної, медичної сфер, а також військовослужбовці та міліціонери», - сказав імунолог.

Назар також пояснив, що для мутованого штаму потрібно закупити нову вакцину.

«Якщо оголошена можлива епідемія, то виробники вакцин повинні підготувати новий препарат, що містить даний штам. Це вирішується протягом місяця. Україна повинна буде провести тендер, закупити нову або вже існуючу вакцину. Але якщо ж це мутований новий штам, то повинні купити саме нову вакцину», - сказав він.

У той же час профілактикою будь-якого грипу, як і раніше, є карантинні заходи, нагадав імунолог.

«У цілому ж, головним засобом боротьби з грипом є карантинні заходи: обмеження спілкування людей, запобігання стовпотворінь, зборищ, у тому числі мітингів і демонстрацій. Чим менше люди будуть спілкуватися одне з одним, тим менше ймовірність захворіти», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, Всесвітня продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) попередила про можливе повернення до активності смертельного вірусу пташиного грипу, заявивши, що міграція диких птахів принесла вірус в країни, де раніше його не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

400