Військове відомство у даний момент вивчає плюси і мінуси системи закупівель харчування для військовослужбовців у приватних підрядників, а також ступінь участі у схемах закупівель екс-міністра Анатолія Гриценка. Про це повідомило джерело у самому Міністерстві.

Як відомо, з 2007 року всі військові об'єкти стали закуповувати продовольство у комерційних підприємств, замість самостійного вирішення цього господарського питання. Практика аутсорсингу була запропонована тодішнім міністром оборони Анатолієм Гриценком, який законодавчо її і провів. Відповідний закон був підписаний Президентом Віктором Ющенком. Однак після того як Міноборони очолив Михайло Єжель, у відомстві почалася переоцінка цієї системи, повідомляє «From-ua».

Примітно, що вперше схема закупівель продовольства у приватних компаній була запропонована ще Віктором Медведчуком за часів його роботи главою Адміністрації Президента. Він ініціював розпорядження Леоніда Кучми «Про введення продовольчого забезпечення 10% загальної чисельності Збройних Сил України шляхом залучення на конкурсній основі структур підприємницької діяльності». Надалі Гриценко поширив цю практику на всі військові частини. Багато фахівців бачать у ній потенційні ризики зриву нормальної роботи військової галузі.

«Забезпечення армії харчами - стратегічний напрям діяльності держави, ні більше, ні менше. Звичайно, в умовах ринкової економіки залучати приватний бізнес треба, але віддавати йому на відкуп все - це вже занадто. У тих же Сполучених Штатах саме Пентагон, об'єднані штаби командування старанно займаються питаннями продовольчого забезпечення військ», - повідомило джерело у Міністерстві.

При цьому саме керівництво Міноборони при Гриценку визначало, які комерційні структури можуть бути допущені до роботи з військовими частинами. Зокрема, підозру викликають домовленості з компаніями «Івала» і «Білоцерківський військторг», які протягом кількох років були замішані у великих скандалах через масові отруєння військовослужбовців у частинах, які обслуговуються цими підприємствами.

Так, у квітні 2007 року за підсумками наради з керівним складом Головного управління логістики Командування силами підтримки ЗС, департаменту постачання матеріальних ресурсів, командирами військових частин Київського гарнізону був складений звіт, який свідчить про те, що у договорах, укладених з суб'єктами господарювання щодо закупівлі послуг з організації харчування для військових частин Київського, Житомирського, Вінницького Західного регіонів тендерним комітетом МО України, не внесені принципові питання, які суттєво впливають на стан продовольчого забезпечення та піддають сумніву відповідність зазначених договорів вимогам чинного законодавства. Зокрема, не визначений порядок утримання, поновлення і подальшого використання запасів продовольства; порядок передачі військового майна суб'єктам господарювання, його утримання, ремонт, а також визначення амортизаційних нарахувань за користування.

«У типовому договорі між військовою частиною та комерсантами містився пункт, який, окрім як верхом цинізму, назвати складно. А саме - звільнення компаній від відповідальності за виконання контракту у разі війни, військових дій, диверсій і так далі. Тобто у разі війни українські солдати повинні були б залишитися без їжі», - підкреслило джерело.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міноборони веде судові тяжби за свої колишні об'єкти та земельні ділянки, відчужені під час роботи Анатолія Гриценка на посаді міністра.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

458