Без всестороннього розслідування дій колишнього майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка не можна залучати його записи як доказ у справі проти екс-президента України Леоніда Кучми. Таке переконання виразив спеціальний радник групи юристів, що працюють над справою колишнього президента України Кучми, професор Алан Дершовіц, повідомляє «УНІАН».

У зв'язку з рішенням суду відмінити постанову про закриття справи проти Мельниченка Дершовіц заявив: «Кожен, кому не байдуже встановлення істини, має бути задоволений, що розслідування справи проти Мельниченка продовжиться. Лише ті, хто бажає перешкодити розкриттю істини, вимагатимуть закриття цього важливого розслідування.

Дуже важливо взнати, хто організував і хто здійснював так зване записування. Важливо також встановити, хто здійснював маніпулювання записами і вносив до них зміни, а також хто фальсифікував їх і хто підроблював докази проти Леоніда Кучми. Розслідування кримінальної справи проти Мельниченка є критичною складовою у встановленні істини у справі журналіста Георгія Гонгадзе і доказі повної невинності Леоніда Кучми».

За переконанням Дершовіца, без повного і всестороннього розслідування дій особи, яка нібито записувала розмови в кабінеті Президента, абсолютно неможливо залучати записи як доказ у справі проти Кучми. «Ми переконані, що повне і всестороннє дослідження записів і розслідування обставин, за яких вони були зроблені, доведе провину Мельниченка і підтвердить невинність Президента Кучми. Якщо прокуратура вирішить оскаржити постанову суду відносно відновлення розслідування у справі пана Мельниченка, таке необачне рішення чітко продемонструє, що вони не зацікавлені знайти правду, а також те, що ними керують політичні інтереси, а не право», - зазначив Дершовіц.

Він переконаний, що справа проти Мельниченка має бути доведена до логічного завершення, адже це підтвердить, що справа проти колишнього президента Кучми ніколи не мала бути порушена. «Сонячне світло - найкраще проти інфекції» (відомий вислів судді Верховного Суду США Луіса Брандейса про переваги прозорості і відвертості), і тому світло, пролите всестороннім розслідуванням дій Мельниченка, є необхідним для того, щоб знайти істину», - резюмував Дершовіц.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура України завершила розслідування кримінальної справи відносно Леоніда Кучми. Кримінальна справа проти нього була порушена 21 березня 2011 року. Екс-президент звинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, які привели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року).

Раніше перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін заявляв, що записи Миколи Мельниченка визнані речовими доказами у справах, порушених у зв'язку з убивством Гонгадзе.

23 червня Печерський районний суд Києва відмінив постанову екс-генпрокурора України Святослава Піскуна від 1 березня 2005 року, якою було закрито кримінальну справу, порушену проти колишнього охоронця екс-президента України Леоніда Кучми Миколи Мельниченка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

431