Генеральна прокуратура України закрила за чотирма епізодами кримінальну справу в звинуваченні екс-губернатора Сумської області Володимира Щербаня.


Про це сьогодні на прес-конференції в Києві повідомив перший заступник начальника головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Сергій Денисенко.


За його словами, перший епізод звинувачення Щербаня торкався здирництва акцій Сумського фарфорового заводу. Втім, відзначив Денисенко в ході розслідування цього епізоду, порушеного на підставі звернення директора вказаного підприємства, який пізніше змінив свої свідчення на очній ставці, з'ясувалося, що працівники заводу добровільно продали свої іменні акції однієї з фірм, а подавати заяви про нібито здирництво Щербанем цих цінних паперів відмовилися, оскільки збитку їм завдано не було.


Другий епізод справи Щербаня торкався перешкоджання здійсненню виборчого права. За словами Денисенка, це звинувачення в ході розслідування справи також не знайшло підтвердження, оскільки особи, які фігурували у справі, «прямо відзначили», що наговорили на Щербаня, тому що нібито боялися певних дії до себе з боку органів внутрішніх справ. Денисенко, повідомив, що за цими двома епізодами, розслідування було закрито через відсутність складу злочину 26 лютого 2007 року.


Третій епізод торкався ухилення Щербаня від сплати податків в 2002-2003 рр. За словами Денисенка, з'ясувалося, що Щербань подав декларацію про сплату мита при купівлі-продажу акцій, а тому розслідування по цьому факту через відсутність складу злочину закрито 25 грудня 2006 року.


Четвертий епізод справи торкався незаконного зберігання Щербанем зброї і боєприпасів. Як відзначив Денисенко, в матеріалах звинувачення фігурувала наявність у екс-губернатора на зберіганні 38 одиниць гладкоствольної і нарізної мисливської зброї, а також пістолета «Форт». Втім, як було встановлене в ході розслідування, Щербань мав дозволи на зберігання всієї вказаної зброї, і він був на обліку в органах внутрішніх справ так само, як і знайдені під час обшуку патрони до нього. Що ж до револьвера, то, за висновком експертів, він не придатний для стрільби і не може бути розцінений як вогнепальна зброя, передає «УНІАН».


В той же час, як відзначив Денисенко, знайдений у Щербаня стартовий револьвер системи Марголіна, за висновками експертів, не містить на своєму корпусі якихось відбитків пальців. Разом з тим, за словами Щербаня і його дружини, вони не купували цієї зброї, а до місця, де його знайшли, могли мати доступ сторонні особи. Тому, повідомив Денисенко, цей епізод виділений в окреме виробництво і для встановлення істини по ньому справа направлена на розслідування в прокуратуру Сумської області.


Що ж до звинувачень Щербаня в останньому епізоду, та справа також закрита через відсутність складу злочину 7 лютого ц.р.


Як повідомлялося, Щербань обіймав посаду голови Сумської ОДА з грудня 2002 року по січень 2005 року.


В Україні Щербаня звинувачують у скоєнні низки тяжких злочинів, таких як зловживання службовим становищем, перевищення службових повноважень, здирництво, шахрайство з фінансовими ресурсами і ін.


Щербань 4 листопада повернувся в Україну зі США, де він був затриманий 12 жовтня 2005 року за порушення візового режиму. Після прибуття в Україну Щербань був доставлений в Генпрокуратуру, яка вирішила відпустити його на поруки народних депутатів від Партії регіонів.


27 лютого генеральний прокурор України Олександр Медведько на прес-конференції повідомив, що слідчий Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України не встановив складу злочину у справі, яка була порушена порти колишнього голови Сумської облдержадміністрації Щербаня. За його словами, слідчими була виконана значна кількість оперативних і «технічних» дій, і «слідчий ухвалив рішення, що в діях Щербаня немає злочину», а тому справа має бути закрита. Медведько уточнив, що остаточне рішення про закриття справи ухвалене на нараді з участю керівництва Генпрокуратури, включаючи заступника генпрокурора, начальника Головного слідчого управління Рената Кузьміна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

332