Як це часто буває в нашій владі, говорять багато, кажуть азартно, але насправді борються не з виведенням грошей в офшори, а займаються імітацією боротьби. Про це пише президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у своєму блозі на «Кореспонденті».

Ось і зараз уряд Арсенія Яценюка вирішив внести зміни в закон про трансфертне ціноутворення, який і є головним інструментом, щоб не допускати виводу грошей в офшори.

Експерт нагадує: ще в 2013 році в часи першого віце-прем'єра Сергія Арбузова з великим опором з боку олігархів був прийняв закон про трансфертне ціноутворення. Після цього олігархи вже за прем'єря Арсенія Яценюка домоглися навесні 2014 року змін цього закону на свою користь і фактично відклали початок його запуску в роботу до 1 січня 2015 року.

Тепер у програмі уряду пропонується перенести початок дії цього закону на 1 січня 2016 року. При цьому Кабмін вирішив внести істотні зміни в закон про трансфертне ціноутворення. Формально, зазначає Охріменко, це робиться з метою удосконалення процесу контролю за зовнішньоекономічними контрактами, а на практиці просто веде до того, що ідея контролю за цінами, за якими купують і продають олігархи, відкладається «на потім».

У варіанті закону, який був прийнятий ще в 2013 році, головна суть боротьби з виведенням валюти в офшори полягала в тому, що пропонувалося контролювати великі ФПГ, які продають за кордон і купують з-за кордону, використовуючи офшорні зони. Експерт зазначає: у всьому світі великі компанії використовують офшори. Добре відома «Кока-Кола» або «Майкрософт» працюють на міжнародному ринку тільки через них. І це не вважається злочином або порушенням.

«Інша справа, що ці американські компанії потім за рахунок отриманих прибутків в офшорах сплачують всі податки на території США. Ось це правильна робота з ними. Саме це і було закладено в закон про трансфертне ціноутворення Сергія Арбузова. Тепер же пропонується цей закон переробити за вказівкою Арсенія Яценюка, посилаючись на вимоги МВФ. Але насправді це вимоги олігархів, які є спонсорами Арсенія Яценюка і його політичної сили», - підкреслює Олександр Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом