Православні та греко-католики 17 грудня відзначають день пам'яті святої великомучениці Варвари.

Свята великомучениця Варвара постраждала за віру в Христа у 306 році за часів царювання імператора Максиміана.

За переказами, Варвара була дуже вродливою донькою знатного і багатого Діоскора з фінікійського міста Іліополя. Він був язичником й оберігав доньку від впливу християн. Але серце Варвари шукало єдиного Бога.

Дізнавшись про те, що Варвара прийняла християнство, Діоскор жорстоко побив доньку, наказав кинути її у в'язницю і морити голодом.

Правитель міста Іліополя Мартіан, зворушений дивовижною красою Варвари, закликав її відректися від Христа.

Після тривалих мук у в'язниці в нічному видінні Варварі з'явився Господь, підбадьорив її і зцілив рани. На другий день Варвара зазнала нових катувань, дивлячись на які, одна жінка, Юліанія, яка була свідком її страждань, оголосила себе християнкою. Її також повісили на дереві поряд із Варварою і катували, після чого обом дівчатам відтяли голови, повідомляє УНІАН.

Того ж дня Діоскор і Мартіан були уражені блискавкою, яка спалила їхні тіла дотла.

У передсмертній молитві великомучениця Варвара просила Господа, щоб Він звільнив усіх, хто звертається до неї по допомогу, від несподіваних бід, від наглої смерті без покаяння і послав би їм свою благодать.

За переказами, у відповідь вона почула голос з небес, який обіцяв виконати її прохання.

Мощі святої великомучениці Варвари в VI столітті були перенесені в Константинополь, а у XII столітті донька візантійського імператора, княжна Варвара, виходячи заміж за київського князя Михайла Ізяславовича, привезла їх до Києва, де вони перебувають і понині - в соборі святого князя Володимира Української православної церкви Київського патріархату.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

82