Християни візантійського обряду 27 вересня відзначають свято Воздвиження Чесного Хреста Господнього, який належить до 12 великих свят у церковному календарі.

Історики Східної Церкви вважають, що дві події лягли за основу встановлення цього свята: віднайдення в IV ст. Хреста, на якому розп'яли Ісуса, та повернення цього хреста з Персії до Єрусалиму в VII столітті.

Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього. Початок святу Воздвиження дало освячення храму Воскресіння Господнього, який збудував святий Костянтин Великий на Голгофі в Єрусалимі. Посвячення храму відбулося за єрусалимського єпископа Макарія 13 вересня 335 року. Наступного дня - 14 вересня - відбулося врочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього.

Іншою важливою подією, що зробила це свято загальним на Сході та Заході, стало повернення Господнього Хреста до Єрусалиму після того, як 614 року перський цар Хозрой, здобувши Єрусалим, забрав Хрест до перської столиці в Ктесифоні. Повернув Хрест Господній до Єрусалиму імператор Іраклій до 628 року після перемоги над персами, повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

Свято Воздвиження згадує Христове розп'яття і прирівнюється до Великої П'ятниці, тому християни традиційно дотримують посту цього дня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом