Кількість українців, які вважають 7 листопада святом, зменшилася вдвічі за 12 років.

Кожен п'ятий українець (20,4%) ставиться до 7 листопада так само, як до нинішніх офіційних свят, свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

3,2% опитаних вважають цей день найбільшим святом. Абсолютна більшість респондентів (56,9%) вважають 7 листопада звичайним днем, а 13,8% опитаних - Днем пам'яті жертв комуністичних репресій.

На Донбасі 42,0% вважають 7 листопада звичайним днем, 39,4% ставляться до нього так само, як до нинішніх офіційних свят, і майже однакові частки респондентів сприймають цей день як велике свято (7,6%) і як День пам'яті жертв комуністичних репресій (7,3%), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У прес-релізі Центру Разумкова зазначається, що ставлення до 7 листопада має виразну залежність від віку респондента - чим старша вікова група, тим більша її частка ставиться до 7 листопада як до свята.

Зокрема, серед респондентів від 60 років 8,5% вважають 7 листопада найбільшим святом, а 29,4% - таким самим, як і нинішні офіційні свята. У той же час у віковій групі 18-24 років тільки 9,2% ставиться до 7 листопада як і до нинішніх офіційних свят і не знайшлося жодного респондента цієї вікової групи, який вважав би цей день найбільшим святом.

«Порівняно з жовтнем 2002 року значно впала популярність 7 листопада як свята. У 2002 році в цілому більше половини населення сприймали 7 листопада як свято (16,2% - як найбільше свято і 34,9% - на рівні з нинішніми офіційними святами). Примітно, що значне зменшення кількості тих, хто вважає 7 листопада святом, відбулося в усіх без винятках регіонах та вікових групах», - зазначили в соціологічній службі.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 10 по 14 жовтня 2014 року у всіх регіонах України, за винятком Криму. Опитано 2004 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом