Господарський суд Сумської області 15 грудня розгляне клопотання комітету кредиторів про можливості продовження терміну оздоровлення підприємства. Про це розповів розпорядник майна «Сумихімпрому», старший партнер фірми «Ільяшев і партнери» Роман Марченко.

За його словами, якщо суд не погодиться з новим планом санації підприємства, запропонованим комітетом кредиторів, «Сумихімпрому» загрожує процедура ліквідації, повідомляє «Капітал».

«Цю процедуру ми відтягували як могли, щоб банки й інші кредитори не мали можливості розтягнути майно державного підприємства за борги», - зазначив Марченко.

Якщо суд вважатиме, що завод підлягає ліквідації, приватизувати буде вже нічого. А право користування більшою частиною майна отримає головний кредитор підприємства, стверджує партнер юридичної фірми, який побажав залишитися неназваним. Як відомо, головними кредиторами «Сумихімпрому» виступають структури Дмитра Фірташа - «Промислові інвестиції», «Синтез ресурс», «Кримський Титан», «ОСТХЕМ Інтернешнл» і Надра Банк. Вони складають комітет кредиторів «Сумихімпрому». До речі, 25 листопада «Синтез ресурс» Дмитра Фірташа звернувся до Господарського суду Сумської області із заявою про те, що компанія успадковує права одного з кредиторів «Сумихімпрому» - «АКБ Індустріалбанку». І з цієї причини просить внести до реєстру вимог кредиторів суму боргу підприємства перед банком (а тепер перед «Синтез ресурс») у розмірі 234,9 млн грн.

Це, по суті, означає, що борг «Сумихімпрому» перед Індустріалбанком був переуступлений «Синтез ресурсу». Таким чином, компанії Фірташа нарощують борг сумського виробника добрив перед собою. Очевидно, готуючись до можливої ліквідації підприємства.

4 грудня загальними зборами кредиторів був затверджений новий план санації «Сумихімпрому». Він мало чим відрізняється від попереднього варіанту, який був відхилений представником держави - власника «Сумихімпрому» - Фондом держмайна. Новий план, як і колишній, за словами Романа Марченка, передбачає, що повністю оздоровитися завод зможе тільки через 17 років. За цей період підприємство нібито має ліквідувати наявну у нього реєстрову заборгованість у розмірі 1,4 млрд грн. Крім того, очікується, що хімкомбінат вийде на планові показники виробництва, стане прибутковим. При цьому завод весь цей час буде працювати, виплачувати зарплату співробітникам, зберігши таким чином свій профіль - виробництво складних добрив та двоокису титану. Відзначимо, в січні-вересні 2014 р. підприємство скоротило чистий збиток в 2,3 рази - до 59,08 млн грн, а чистий дохід «Сумихімпрому» зріс на 18,8 % - до 1,408 млрд грн.

У Фонді держмайна України (ФДМУ) «Капіталу» повідомили, що ще не бачили цього варіанту плану санації, тому коментувати свою позицію відмовилися. Виходячи з досвіду, можна припустити, що ФДМУ знову відмовиться схвалити цей план оздоровлення «Сумихімпрому», бо саме термін санації не влаштував відомство останнього разу. Таким чином, суди вирішать, чи залишиться ще 17 років керувати заводом менеджмент Фірташа на правах головного кредитора, чи структури Фірташа отримають підприємство за борги.

На питання про те, чому кредитори зійшлися саме на 17 роках санації, Марченко відповів, що саме стільки заводу знадобиться, щоб самостійно вибратися з боргової ями. «Якщо б вдалося знайти інвестора, який взяв би на себе борги підприємства і взявся за його модернізацію, яка вимагає, за нашими підрахунками, не менше 10 млрд грн, можливо, санація і не була б такою тривалою», - вважає Марченко. На його думку, якщо в «Сумихімпромі» буде проводитися ліквідація і його майно буде розпродаватися, за сьогоднішньої кон'юнктури ринку кредитори отримають не більше 10-15% боргів.

Таким чином, доля «Сумихімпрому» вирішена: або підприємство ще 17 років формально залишиться в держвласності, але під управлінням Фірташа, якщо суд погодиться з планом санації, або воно фактично перейде до головного кредитора в процесі ліквідації. Не підтримуючи план санації, ФДМУ, по суті, підштовхує «Сумихімпром» до другого варіанту.

І все ж опитані правознавці вважають, що розтягнути оздоровлення «Сумихімпрому» на 17 років цілком реально. «Якщо план санації буде якісним і його авторам вдасться переконати суд у тому, що це дійсно дозволить підприємству вціліти і надалі процвітати, суддів не збентежить настільки довгий термін оздоровлення», - вважає партнер правової групи «Домініон» Михайло Гончарук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64