Кількамісячні борги по зарплаті перед працівниками комунального транспорту вчора привели до припинення роботи трьох трамвайних депо в Києві. Як пише «Капітал», співробітники, зневірившись отримати свої гроші, почали страйк. Працівники «Київпастрансу» мають намір продовжити його в п'ятницю і розраховують на приєднання до них водіїв автобусів і тролейбусів. У столичної влади поки немає рецептів вирішення проблеми ні в короткостроковій, ні в більш віддаленій перспективі.

Працівники комунального підприємства «Київпастранс» оголосили безстроковий страйк. За повідомленням прес-служби підприємства, на маршрути не виїхали працівники всіх трьох трамвайних депо - Подільського, Дарницького та швидкісного трамваю. Дефіцит транспорту на підприємстві спробували компенсувати виведенням на рейси автобусів і маршруток.

«Основна вимога протестувальників - виплатити заробітну плату, яку робітникам заборгували за кілька місяців. Страйкарі налаштовані рішуче і відступати не збираються. Транспортники відзначають, що на них здійснюється тиск, в деяких депо працівникам погрожували», - повідомили у профспілці «Трудова солідарність», котра підтримує акцію протесту.

Відзначимо, що в середу, 17 грудня, близько 100 співробітників підприємства провели попереджувальну акцію біля стін Кабінету міністрів, перекривши рух на вулиці Грушевського, під час якої також вимагали погасити борги по зарплаті за два місяці. Лідер «Трудової солідарності» Віталій Махінько уточнив, що заборгованість працівникам «Київпастрансу» становить 80 млн грн.

«Як на мене, причина того, що сталося, в тому, що сама структура «Київпастранс» - це величезна корупційна годівниця для чиновників, через яку проходять величезні суми грошей, і по залишковому принципу на зарплати просто не вистачає грошей», - розповів Махинько. За його словами, планувалося, що в четвер до акції приєднаються два автопарки, але після переговорів з керівництвом транспорт вийшов на маршрути. Хоча автопарки не виключили, що в п'ятницю приєднаються до акції.

Махінько зазначив, що протестувальники відмовилися від пропозиції взяти участь у зустрічі голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. «Страйк триватиме, поки не віддадуть усі борги по зарплаті. До нас готові приєднатися й інші працівники», - сказав профспілковий діяч.

За інформацією видання, Кличко вважає винним у цій ситуації Кабмін. «Уряд компенсував тільки 30 % сум за пільгові перевезення. В цілому ж сьогодні заборгованість становить 130 млн грн», - процитувала столичного градоначальника прес-служба КМДА. Вторить лідеру УДАР і керівництво «Київпастрансу». Так, вчора на прес-конференції генеральний директор КП Сергій Майзель назвав основною причиною дефіциту підприємства високий відсоток пільговиків (понад 60 %). Тому в «Київпастрансі» бачать тільки два шляхи вирішення проблеми - підвищення вартості проїзду і скорочення кількості пільгових пасажирів. Зокрема, пропонується позбавити цього статусу співробітників органів внутрішніх справ, медиків, суддів та інших.

Експерт з питань транспорту Олександр Кава згоден, що в сформованій ситуації необхідно міняти механізм компенсації. «Це питання до парламенту, тому що переважну кількість пільг встановлено законами України. Однак міська влада могла б проявити більш активну позицію, не роблячи простих громадян заручниками страйку», - сказав Кава.

Як пише видання, колишній голова КМДА Володимир Бондаренко вважає, що у столичної влади був час для врегулювання проблеми заборгованості працівникам «Київпастрансу», оскільки вони перестали отримувати зарплату ще восени. Він також упевнений, що були можливості компенсувати транспортникам витрати за рахунок наявних у Києва резервів або потенційних джерел доходу. «Можна було б прийняти систему фінансових надходжень від МАФ, що принесло б у бюджет 40 мільйонів. Крім того, розібратися з землею - це теж питання на мільярди. Однак ніхто займатися цим не збирається - легше звалити всі проблеми на Кабмін», - сказав Бондаренко.

Колишній київський міський голова Леонід Косаківський, який змушений був вирішувати проблеми транспортників-страйкарів у першій половині 1990-х років, також вважає, що відповідальність за ситуацію в «Київпастрансі» лежить на столичній владі. «Те, що Кличко перекидає відповідальність на Кабмін, - це не позиція міського голови. Тоді йому потрібно писати заяву і йти», - вважає Косаківський. Він переконаний, що КМДА повинна опрацювати стратегію розвитку транспортної галузі, інакше Київ у найближчому майбутньому може зіткнутися з серйозними труднощами.

Вчора керівництво «Київпастрансу» заявило, що починає виплату заборгованості працівникам і повністю її ліквідує до 29 грудня. Махінько каже, що їм пообіцяли лише виплатити борги за жовтень, а на це вони не згодні. Тому працівники тролейбусних депо готові продовжити акцію протесту і очікують, що у п'ятницю до них приєднаються водії автобусів і тролейбусів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом