Основною причиною швидкого скорочення золотовалютних резервів стала влаштована нинішньою владою України девальвація, пише президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко у своєму блозі на «Gazeta.ua».

Саме прем'єр-міністр Арсеній Яценюк всі останні роки був гарячим прихильником проведення девальвації і «відпускання гривні у вільне плавання» - в одному напрямі, вниз. Але тепер країні з кожним місяцем усе важче й важче платити за боргами.

«Тільки через девальвацію газ подорожчав майже вдвічі, і це не враховуючи скасування знижок і необхідність купувати його за європейською ціною, - зазначає експерт. - Тільки через девальвацію тепер вдвічі дорожче обходиться обслуговування валютних кредитів. І варто додати сюди ще й багатомільярдний відтік капіталу - кому хочеться вести справи у країні, де корупція тільки посилюється, проте економіка стрімко падає, а воєнні дії можуть розпочатися в будь-який момент?»

«У часи Сергія Арбузова Нацбанк, не дозволяючи гривні девальвувати, дозволяв Україні акуратно розплачуватися за боргами. При цьому резерви танули куди повільніше, ніж зараз. З кінця 2010 року до кінця 2013 року вони скоротилися удвічі, але фінансовій владі вдавалося за рахунок цього тримати стабільним курс. Однак тільки за останній рік також резерви скоротилися вдвічі і нині становлять менше $10 млрд - стільки востаннє було тільки у часи Леоніда Кучми», - нагадує експерт.

«Так що в уряду просто немає іншого виходу, крім як витрачати останні резерви», - пише Охріменко. «І наступного року буде продовжуватися те ж саме: за офіційним прогнозом Нацбанку, економіка скоротиться ще на 2,4-4,5%, а інфляція становитиме 11,5-13,4%. І при цьому наступного року буде пік виплат боргів. З такими тенденціями у нас через кілька місяців у резервах не залишиться взагалі нічого», - зазначив він.

«Для України це означає остаточну втрату можливості хоч якось вплинути на валютний курс. Якщо в жовтні напередодні парламентських виборів Нацбанк титанічними зусиллями зміг призупинити падіння курсу, продаючи по $300-500 млн щотижня, то вже наступного року у нього такої можливості вже не буде. Залишиться тільки «ядерна опція» - тотальна заборона на використання валюти з найсуворішими заходами для порушників. Влада до цього вже готується - не дарма повідомлялося про плани щодо закриття обмінників. Треба до цього бути готовими і всім іншим», - пише Охріменко.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом