У зв'язку з відсутністю позитивних прогнозів на 2015 рік для України виникає небезпека дефолту. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Чи уникне Україна дефолту наступного року?» заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Нинішній 2014 рік важкий був для України. І на наступний 2015 рік немає оптимістичних прогнозів. Виникає запитання: чи вистачить сил у влади не допустити дефолту?», - поставив риторичне запитання Охріменко.

За його даними, згідно з інформацією за 2013 рік Україна офіційно має погасити 13,5 млрд дол.

«Наші золотовалютні резерви станом на 1 листопада становили 12,6 млрд дол., а зараз уже менше. На кінець року з урахуванням того, що МВФ не дасть транш до січня, вони впадуть до рівня менше 10 млрд. Теоретично ми розглядаємо такий варіант розвитку подій: якщо МВФ дасть 3-4 млрд дол., Україна компенсує низький рівень ЗВР, але треба буде ще 10 млрд дол., щоб погасити свої борги. Це сумно, але не критично. Якщо не на словах, а на ділі забезпечити гарантію нормальних умов для бізнесу, забезпечити не стільки реформи, а відсутність ломки системи роботи бізнесу, приватний капітал зміг би дати більше, ніж МВФ. Я роблю ставку на український бізнес. Там є великі гроші», - зазначив він.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом