З січня 2015 року в Україні повинні розпочати випуск нових біометричних закордонних паспортів, з якими українці зможуть без віз їздити до ЄС. Новини з подібними заголовками відразу розлетілися по ЗМІ з посиланням на речника МЗС. При більш докладному вивченні «сенсації» виявилося, що гучні заголовки про скасування віз мають невеликі, але принципові відмінності зі словами представника зовнішньополітичного відомства. Але це трохи інша історія.

А ось випуск нових документів в рамках лібералізації візового режиму з Європою Україна дійсно планує запустити, на що Кабмін навіть виділив чималу суму. Але чи не буде цей проект такою валізою без ручки, яку шкода кинути, але нести - дуже незручно? В тому, скільки це буде коштувати і для чого потрібні біометричні паспорти, розбирався ForUm.

Хто за нього буде відповідати?

Про те, що з початком 2015-го українці нібито будуть отримувати закордонні паспорти з «вшитими» біометричними даними, практично в унісон на початку листопада завили представники Кабміну та МЗС. Але відповідати на запити журналістів і там, і там відмовилися, посилаючись на те, що всіма даними з цього питання володіє і розпоряджається Державна міграційна служба, яка і має надати інформацію. Так що левова частка фактів про біометричні паспорти стала відома з відповіді заступника голови Міграційної служби Тетяни Нікітіної і з нечисленних офіційних прес-релізів.

Отже, біометрична «година Х» згідно із законодавством, має наступити разом з Новим роком - 1 січня. Цього дня теоретично має розпочатися оформлення закордонних паспортів громадянина України з безконтактним електронним носієм, тобто горезвісних паспортів з чіпами. «Теоретично» - тому що з 1 по 4 та з 5 по 11 січня в нашій країні будуть вихідними, так що, швидше за все, в нормальному режимі державні установи почнуть працювати тільки з 12-го числа.

За Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» в якості біометричних даних у вітчизняних документах будуть використовуватися оцифровані фото, зразок особистого підпису та відбитки пальців рук. Ця інформація разом з іншими персональними даними українців повинна зберігатися в демреєстрі і «відомчих інформаційних системах уповноважених суб'єктів». Виняток становлять відбитки пальців - їх наказано знищувати, не вносячи в бази даних. Обслуговувати цей процес буде державне підприємство «Українські спеціальні системи», яке буде працювати під управлінням Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. При цьому Державну інформаційну систему (ДІС), з допомогою якої українці зараз отримують звичайні закордонні паспорти, вважають застарілою.

У Міграційній службі заявляють, що встановлення обладнання для оформлення біометричних «загранок» вже практично завершене, а в грудні почнеться навчання фахівців. Правда, це поки лише декларативні наміри, які ще треба реалізувати, тобто оплатити.

Скільки він коштує?

Для виробництва біометричних документів потрібно високотехнологічне (читай: «дороге») устаткування, яке, природно, коштує чималих грошей. Та й самі бланки теж мають певну собівартість. Офіційно загальна ціна проекту ніде озвучена не була. Але є підстави вважати, що обчислюватися ця сума може сотнями мільйонів гривень.

Ще на початку листопада міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак повідомив, що на засіданні уряду були виділені кошти на закупівлю обладнання для друку біометричних паспортів і додаткові кошти в сумі 150 мільйонів гривень на закупівлю терміналів у Державну міграційну службу. Постанова, згідно з якою ця служба отримує 150 мільйонів 35 тисяч гривень, опублікована на урядовому порталі та датована 5 листопада. Витратити цю суму нібито мають на здійснення заходів, пов'язаних з розвитком інфраструктури Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами, у тому числі організацією захищених каналів зв'язку з територіальними підрозділами Служби, а також доукомплектування її територіальних органів і підрозділів робочими станціями для оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм». А ось документа, що підтверджує перерахування коштів на закупівлю обладнання, у відкритому доступі знайти не вдалося.

У Міграційній службі повідомляють, що станом на 11 листопада п. р. з Державного бюджету України не виділялися кошти для забезпечення друку та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм. Але водночас наголошують, що в проекті Держбюджету-2015 передбачені видатки в сумі 535,2 мільйона гривень, які повинні бути витрачені на бланки біометричних закордонних паспортів. Напевно, варто нагадати, що на поточний момент бюджет на наступний рік ще не затверджений, а коли нова Верховна Рада прийме це рішення - незрозуміло. Втім, офіційний проект бюджету-2015 теж не опублікований. Більше того, економісти прогнозують, що макропоказники навряд чи будуть сприяти впровадженню масштабних і дорогих проектів. Тобто виробляти біометричні паспорти потрібно, але невідома ні точна вартість цього проекту, ні джерела його фінансування.

Що стосується того, якою буде «роздрібна» ціна нового зразка паспорта громадянина України, то і тут точні цифри не називаються. Повідомляється тільки, що потрібно буде сплатити державне мито, а також витрати, пов'язані з придбанням відповідної продукції, враховуючи вартість персоналізації».

Що потрібно, крім грошей?

Втім, є ще як мінімум два питання, відповіді на які знайти дуже складно. Більш-менш зрозуміла ситуація з терміналами, чи робочими станціями, закупівлю яких же оплатив Кабмін. «Робочі станції для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм заплановано встановити в 25 територіальних органах та територіальних 168 підрозділах ДМС, у тому числі у Вінницькій області - 15, у Волинській - 21, у Дніпропетровській - 25, у Донецькій - 12, в Житомирській -21, в Закарпатській - 33, у Запорізькій - 23, Івано-Франківській - 21, Київській - 18, у Кіровоградській - 7, у Луганській - 3, у Львівській - 64, у Миколаївській - 21, Одеській - 34, Полтавській - 27, Рівненській - 15, у Сумській - 43, у Тернопільській -15, у Харківській - 27, у Херсонській - 21, Хмельницькій - 13, Черкаській - 13, в Чернівецькій - 15, у Чернігівській - 12 і в Києві - 54», - відповіли в Міграційній службі, додавши, що ще 19 станцій увійдуть в так званий резерв. Цікаво, що в Донецькій і Луганській областях робочі станції для оформлення біометричних паспортів теж будуть встановлені, але тільки на територіях, які підконтрольні органам державної влади України. Резервні ж термінали будуть використані за призначенням після звільнення Донбасу. Передбачається, що кожен термінал буде використовуватися для збору, обробки та внесення інформації в Єдиний демографічний реєстр про людину, охочу отримати біометричний паспорт.

«За умовами договору, вартість робочої станції становить 172 тис. грн. Процедура закупівлі здійснювалася відповідно до вимог ч. З ст. 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» - товари, роботи і послуги, закупівля яких становить державну таємницю відповідно до Закону України «Про державну таємницю», - повідомила Тетяна Нікітіна. Отже, 150 мільйонів пішли на закупку 592 терміналів, кожен із яких коштує 172 тисячі гривень. При цьому виходить, що «чиста» вартість робочих станцій становить близько 101 мільйона 824 тисяч гривень. Дізнатися, на що буде витрачено різницю, через «державну таємницю», судячи з усього, не вдасться.

Але залишається ще один момент - яке підприємство буде друкувати ці документи, а отже, отримає досить велике держзамовлення?

«Пунктом 8 статті 15 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (далі - Закон) уповноважені суб'єкти здійснюють закупівлю бланків документів у державних підприємств, що входять у сферу управління Національного банку України», - відповіли в міграційній службі, не уточнивши, яке саме це буде підприємство.

Можна припустити, що під ці критерії підпадає поліграфкомбінат «Україна», директор якого, до речі, вже заявляв про готовність друкувати біометричні документи. Втім, прес-служба підприємства це припущення не поспішає ні підтвердити, ні спростувати. Так само як немає й офіційних повідомлень про те, що те чи інше підприємство розпочало виготовлення бланків біопаспортів. Слід зазначити, що потрібне обладнання є ще в одного підприємства - консорціуму ЄДАПС, але воно знаходиться в приватній власності, а тому закон забороняє йому брати участь у виконанні держзамовлень.

Для чого він потрібен?

Повертаючись до заяви речника МЗС, можна сказати, що нові документи потрібні для безвізового режиму з ЄС. Але тут слід зупинитися на кількох нюансах. Дійсно, європейські чиновники та дипломати неодноразово говорили, що біометричні паспорти прискорять діалог щодо лібералізації візового режиму. І це чітко прописано в спеціальному плані дій, другу фазу якого зараз Україна повинна виконувати. Вірніше, впровадження документів нового зразка є одним з безлічі кроків, реалізація яких в кінцевому підсумку може призвести до того, що українці зможуть безперешкодно їздити в країни Шенгенської зони. Але це ні в якому разі не означає, що така можливість з'явиться безпосередньо з 1 січня 2015 року.

Тобто якщо виробництво все ж таки буде запущене, то громадянин України, який заплатив певну суму, отримає біометричний паспорт, з яким колись, можливо, буде вільно їздити в Європу. Може, саме тому видані до початку 2015 року закордонні паспорти будуть дійсні до закінчення терміну дії, а міняти їх на біометричні зовсім необов'язково. Так, українські чиновники різних рангів не втомлюються повторювати, що зовсім скоро візи скасують. Але поки їх словам, на жаль, немає документального підтвердження з боку ЄС.

Виходить, що в дуже складній економічній ситуації Україна збирається запустити досить амбітний проект - масштабне виробництво біометричних закордонних паспортів. Точна і остаточна його вартість не озвучується, але якісь кошти вже виділені. Втім, на що саме ці кошти витрачені, теж особливо не афішується. Чи піде нова Верховна Рада на те, щоб прийняти Держбюджет півмільярда гривень з якого призначені на виробництво біометричних паспортів, сказати складно. Моментального ефекту у вигляді безвізового режиму з ЄС впровадження цього проекту теж не принесе, та його ніхто не гарантував.

Ну і чим таки біометричний паспорт - не валіза без ручки?

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

650