Частка офшорного Кіпру в інвестиціях України в зарубіжні компанії може зрости і до 100%, якщо влада не відновить розроблений в минулому році за ініціативою колишнього першого віце-прем'єра Сергія Арбузова закон про контроль за трансфертним ціноутворенням. Про це у своєму блозі на Gazeta.ua пише економічний експерт Олександр Охріменко.

За його словами, вже зараз, згідно з даними Держстату, понад 90% таких вкладень йде в кіпрські компанії.

«Саме кіпріоти так активно інвестують в Україну. Адже, згідно з тими ж офіційними даними, на 1 жовтня Кіпр вклав у нашу країну $15,1 млрд, або 31,2% всіх отриманих інвестицій. Просто українським олігархам вигідно вкладати гроші в кіпрські компанії, проганяючи через які великі мільярди доларів, вони отримують прибуток на податки, і можливість приховувати справжніх власників українських підприємств», - пише Охріменко.

На думку експерта, жоден великий український експортер не продає свої товари за кордон безпосередньо, всі діють через компанії-посередники, зареєстровані в офшорах.

«І, зокрема, на Кіпрі, де обслуговування олігархів з України, Росії та інших країн - така ж важлива частина економіки, як і туризм. Схема у самому загальному випадку така: український завод продає свою сталь або добрива родинному кіпрському офшору за низькою ціною, за рахунок чого отримує збиток. Офшор тут же перепродує куплений товар вже реальному покупцю за ринковою ціною і отримує чималий прибуток. З цього прибутку сплачується податок на прибуток за ставками в рази менше, ніж в Україні», - зазначає Охріменко.

На його думку, закон про контроль над трансферним ціноутворенням робив використання таких схем невигідним.

«Однак як тільки в Україні змінилася влада, олігархи одразу ж скористалися нагодою і фактично скасували дію закону, пролобіювавши внесення в нього вигідних їм змін. Формально закон існує, але не працює: після внесення змін штрафи стали копійчаними, і їх простіше заплатити і заощадити в сотні і тисячі разів більше податків», - пише економіст.

Як зазначається, незважаючи на заклики багатьох експертів відновити арбузівський закон в первісному вигляді, цю ініціативу не почули ні депутати Верховної ради минулого скликання (що не дивно - це невигідно їх господарям), ні уряд, який давно перетворився в інструмент обслуговування тих же олігархів, що і привели його до влади, відзначає експерт.

«Це призведе до того, що популярність Кіпру та інших офшорів буде тільки зростати», - резюмував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом