Суспільне телебачення з'явиться в Україні не скоро. Таку думку Forum'у висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, коментуючи ймовірність того, що Суспільне мовлення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

«Суспільне телебачення - це дуже серйозний проект. Такі проекти довго готуються. Воно не створюється за помахом руки або за вольовим рішенням когось. Це не просто телебачення, що фінансується державою з бюджету, яке замість «Національного» називатиметься «Суспільним», стане таким собі УТ-2», - акцентував він.

Також Карасьов додав, що Суспільне телебачення не може бути результатом лише роботи ініціативних людей, активістів, журналістів. Воно має транслювати якісний контент. «Це телебачення, яке фінансується за рахунок абонентської плати глядачів, передплатників, плюс різного роду пожертвування. Питання: чи готові сьогодні люди платити за телебачення, навіть якщо воно буде суспільним? Думаю, що ні», - вважає він.

«Якщо не враховувати всі ці чинники, то проект виллється в щось на зразок державного телебачення, або в якийсь канал, що транслює думку певної групи людей. І неважливо, чи будуть це олігархи або громадські активісти. Все одно це буде одновимірна, однобока точка зору, що претендує на статус громадської думки», - підсумував Карасьов.

Нагадаємо, законопроект №1076 «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» був ухвалений Верховною Радою в квітні, а підписаний у травні 2014 року. Документом були встановлені правові підстави діяльності суспільного телебачення та радіо.

22 травня 2014 року заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар повідомила, що Суспільне мовлення в Україні почне працювати з 1 січня 2015 року.

Як повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про створення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом