Україна займає кошти, щоб обслуговувати борги. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу висловив голова громадської організації «Рух за справедливість» Іван Карасьов.

«Що ми маємо на сьогоднішній день у зовнішній політиці: держава Україна 70% від свого бюджету (бюджет наступного року менше 2 трильйонів гривень) - 1,3 трильйона гривень - вже винна міждержавним корпораціям, МВФ, тобто всім кредиторам. Сьогодні будь-яка людина, що народилася на території України, вже винна. В цю боргову яму ми провалюємося все сильніше. Держава Україна залучає кредити, щоб обслуговувати ці кредити. Тим самим ув`язуючи нас у боргову яму все більше і більше», - заявив він.

Також Карасьов зазначив, що якщо в 2015 році буде залучено 17-20 мільярдів доларів кредитних коштів, то це призведе до збільшення держборгу до 80% ВВП.

«У 2015-2018 роках Україна повинна виплатити 52% від свого держборгу, що становить 32 мільярди доларів. У 2019-2046 роках - 42% держборгу. Середній термін погашення - 4,5 роки. Криза в Україні настала, коли держборг перевищив 60% ВВП. Чим більше ми прагнемо до погіршення цієї ситуації, тим швидше в країні може бути оголошений дефолт, чого ми всі боїмося», - додав він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

76