Скорочення витрат на фінансування окупованих територій Донецької та Луганської областей не зможе компенсувати значну частину втрат від зупинки підприємств у цьому регіоні. Таку думку в коментарі Корреспондент.net висловив економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Так склалося, що в цьому регіоні є багато пенсіонерів, і, що важливо, багато спеціальних пенсіонерів - шахтарі, які раніше виходять на пенсію. Але в цьому регіоні знаходяться і великі підприємства. І коли вони працювали, ми отримували податок на прибуток, ПДВ, отримували експортну виручку, плюс там працювало досить багато людей і підприємства сплачували прибутковий податок та соціальний внесок», - розповів експерт.

За попередніми підрахунками економіста, через окупацію територій Донецької та Луганської областей Україна недобрала в бюджет приблизно 21 мільярд гривень, а сума, яка буде збережена за рахунок припинення виплат на цих територіях, значно менша.

«Вдасться заощадити близько 5 мільярдів, може 7, за рік. Важко говорити, тому що немає ніяких чітких даних. Ще ж специфіка в тому, що урізання виплат стосується тільки тих, хто там залишився. Буде економія, але за рахунок втрати податків ми втратимо більше. Говорити про те, що таким шляхом ми можемо вирішувати проблему дефіциту бюджету, нереально»,- додав Охріменко.

Як повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», в якому доручив евакуювати всі держустанови та суди із зони антитерористичної операції, а також протягом місяця припинити обслуговування банківських рахунків підприємств і населення в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24