У коаліційній угоді не передбачається зростання економіки наступного року. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «План Маршалла для України: що має зробити уряд для відновлення економіки країни?» сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Навряд чи хтось планував у коаліційній угоді, що 2015 рік буде роком зростання. Планується в кращому разі нуль: ні падіння, ні зростання, тобто стабілізація ситуації. Може, вдасться вирішити найболючіші моменти», - сказав Охріменко.

Економіст зазначив, що угода об'ємна, а чим вона більша, тим менше шансів, що всі пункти будуть реалізовані.

«Краще, щоб були чітко прописані всі пункти. Якщо їх так багато, то все втрачається. В угоді два рази згадується економічна частина, часто згадується Угода про асоціацію. Також згадується про податкову реформу. У коаліційній угоді йдеться: ми не знижуємо тиск на бізнес, але не зменшуємо кількість податків. Є і гасло про децентралізацію місцевих бюджетів. Їм хочуть надати економічну складову. На жаль, під цим передбачається, що грошей давати не будуть, а політика вилучення половини податків залишається», - зазначив він.

«Передбачається запровадження податку на нерухомість. І ці кошти надходитимуть до місцевих бюджетів, які повинні будуть самостійно фінансувати охорону здоров'я та освіту. Я не уявляю, за рахунок чого? Навіть коштів від податку на нерухомість не вистачить. Ідей багато, що спрацює - подивимося. Можемо очікувати якісь реформи, які тією чи іншою мірою повинні стабілізувати економічну ситуацію в Україні й спробувати допомогти їй вийти на майбутній розвиток», - резюмував він.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40