Припинивши економічні, фінансові і господарські відносини зі сходом, Україна самостійно відсторонюється від цих територій. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив член Ради Національного банку Юрій Полунєєв.

«Не можу дати точну відповідь щодо ситуації з відділеннями «Ощадбанку» (на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей - Ред.). Я не володію достатньою інформацією. Але що стосується того, чи потрібно підтримувати банківську діяльність, розрахунки в зоні АТО, то це надзвичайно складне питання, і на нього немає прямої відповіді», - зазначив він.

Полунєєв додав, що, з одного боку, якщо Україна припинить всі економічні відносини зі сходом, то може остаточно втратити важелі впливу, які можна використовувати для позитивного вирішення ситуації. «Україна сама де факто відсторониться від цієї території. Якщо ж Україна не буде мати дієвого контролю за рухом коштів, станом розрахунків, мережею банків, які там знаходяться, - це теж може призвести до істотних втрат», - вважає він.

«Ситуація складна. Але в цілому вважаю, що ці території вважаються українськими доти, доки Україна хоче їх повернути в лоно матері. І потрібно намагатися підтримувати економічні, фінансові, господарські сфери. Це непросто зробити. І рецепт, як це зробити, мені невідомий. Але його потрібно шукати і демонструвати: Україна небайдужа до цих областей», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30