Зовнішні запозичення для нашої країни будуть дорогими, оскільки україна має поганий кредитний рейтинг. Таку думку Forum'у висловив член Ради Національного банку Юрій Полунєєв, коментуючи плани уряду щодо змін в держбюджет-2014, що стосуються збільшення граничного рівня державного боргу та зовнішніх запозичень.

«Економіка України в надзвичайно складному стані. Його можна назвати шоковим станом. І державний бюджет сьогодні також стоїть перед викликом адекватного забезпечення надходжень», - зазначив він.

Полунєєв наголосив, що це в першу чергу пояснюється негативним впливом економічного падіння на баланси підприємств. «Доходи падають. Багато підприємств зупинилися. Деякі хоч і працюють, але не на повну потужність», - пояснив він.

Він також нагадав, що доходи населення значно скоротилися. «Така ж ситуація і з доходами простих людей. Унаслідок дуже високої інфляції реальні доходи домогосподарств скоротилися на 20%», - додав економіст.

«І збирати надходження в державний бюджет надзвичайно складно. Потрібні запозичення. Борг зростає. Загальний борг країни вже перевищив 100% ВВП. Державний - 64% ВВП. Це критичні позначки. Але поки що іншого шляху, крім як брати кошти в борг - немає. Але питання: вартість цих запозичень. Україна має поганий кредитний рейтинг. Тому вартість запозичень і їх обслуговування буде високою», - підсумував він.

Нагадаємо, 1 грудня 2014 року до Верховної Ради надійшов розроблений Кабміном проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо виконання зобов'язань за державним боргом)». Документом передбачається: а) збільшити граничний рівень державного боргу на кінець 2014 року на 161,392 млрд грн (на 20%) - до 968,354 млрд грн; збільшити державні зовнішні запозичення на 8,256 млрд грн, державні внутрішні запозичення - на 5,588 млрд грн.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

90