В Україні утворилася певна інфляційно-девальваційна спіраль. Таку думку ForUm'у висловив член Ради Національного банку Юрій Полунєєв.

«Зрозуміло, що поштовх інфляції в 2014 році в першу чергу дала девальвація. Сталася не лібералізація курсу, а обвальна девальвація гривні. Вплив мали багато факторів: і ризики, і економічна ситуація, і спекулятивні операції», - пояснив він.

За його словами, щоб зупинити інфляцію, потрібно припинити девальвацію національної валюти. «Якщо девальвація продовжиться, ціни продовжать зростати. Адже вже утворилася певна інфляційно-девальваційна спіраль: відбувається девальвація, після чого зростають ціни на імпорт (а частка імпорту в споживанні на внутрішньому ринку, у внутрішньому товарообороті дуже висока), і це призводить до інфляції. Інфляцію живить підвищення цін на бензин, який Україна переважно імпортує», - пояснив він.

«Ще одним каналом інфляції є емісія, яка проводиться сьогодні через монетизацію внутрішнього боргу, тобто випуск урядом боргових зобов'язань і викуп їх Центральним банком», - додав член ради НБУ.

Полунєєв наголосив, що в ситуації необхідно оперативно розібратися і починати діяти, прибирати фактори, що стимулюють інфляцію.

«Ключовий сьогодні параметр із зупинення інфляції - це відновлення економічного зростання. Але це питання також проблематичне. Адже Україна дійсно страждає від великої кількості шоків та їх комбінацій. У 2014 році країна опинилася в унікальній ситуації, для вирішення якої необхідні надзвичайні заходи. Звичайний набір економічних інструментів тут недостатній», - підсумував Полунєєв.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом