Валерія Гонтарева знову шукає винних у нинішній девальвації, і традиційно винна не вона, а попереднє керівництво Нацбанку, мовляв, за останні роки воно розтратило мільярди доларів на підтримку гривні, й ось тепер вона і впала.

Дійсно, за часів керівництва Нацбанком Сергія Арбузова та Ігоря Соркіна на підтримку гривні у середньому було витрачено $300 млн щомісяця, пише економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі на сайті «Корреспондент.net».

І з плином часу ця сума ставала все меншаю і меншою. При цьому $9 млрд пішло на погашення старих кредитів МВФ. Завдяки роботі НБУ в той період попит на валюту падав, а на гривню - зростав. Торік, наприклад, громадяни купили стільки валюти, скільки й продали.

«Однак завдяки політиці Арбузова-Соркіна Нацбанку вдавалося утримувати курс постійним. А ось Гонтарувій тільки в жовтні, згідно з офіційними даними НБУ, довелося витратити на те ж саме - на підтримку курсу гривні - цілих $3,8 млрд. Гроші витрачалися у десять з гаком разів швидше, ніж це було за Арбузові-Соркіна. Це було, очевидно, політичне рішення: перед виборами влада дала наказ гривні стояти за всяку ціну. Ціна - ось вона. Що ми на неї купили? Продовження девальвації відразу після виборів. Яценюку з Порошенком, щоправда, вдалося придбати своїм партіям майже по 20% з гаком голосів», - пише Охріменко.

Чому Валерія Гонтарева не хоче розповісти, навіщо були витрачені ці гроші? Якщо вона звинувачує «папєрєдніків» у тому, що вони витрачали величезні гроші на підтримку курсу гривні, то чому не зізнається, що займається тим самим, й причому в значно більших обсягах? Але Арбузову і Соркіну хоча б вдалося утримувати курс, а Гонтаревій - ні, зазначає експерт.

НБУ, однак, не припинив зовсім розбазарювати гроші. Тепер на валютних аукціонах будуть розпродаватися по $5-10 млн на тиждень. Абсолютно ніякого впливу на ринок такі суми не матимуть, однак гроші продовжать витікати з і так мізерних резервів.

«Залишилося почекати зовсім небагато, і вже наступний глава НБУ розповідатиме про жахливі злочини Гонтаревої, яка пустила за вітром золотовалютні резерви. Про те, як усього за місяць обсяги золота в сховищах НБУ зменшилися відразу в півтора разу. Всупереч логіці, всупереч всім рекомендаціям МВФ, і без всякої користі для країни», - зазначає Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49