Всього два з невеликим місяця тому прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запевняв українців, що курс обов'язково опуститься, тому що з доларом дорожче 12 гривень економіка країни не виживе. Але зараз йому не до курсу - треба утриматися в прем'єрському кріслі, потрібно торгуватися з Президентом, хто і як формуватиме уряд, потрібно мірятися кількістю підконтрольних депутатів, пише президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, повідомляє «Обозреватель».

Про реформи, які його «уряд камікадзе» обіцяв проводити, всі уже забули. У новинах сама люстрація, ніби якщо вигнати якихось нещасних начальників департаменту в Мін'юсті або МВС, економіка знову почне зростати.

Щоб курс хоча б не падав далі, одних зусиль Нацбанку недостатньо. Має почати працювати економіка, а це вже сфера компетенції прем'єр-міністра, пише Охріменко. Немає власних ідей, що робити - в такому випадку Яценюк міг би скористатися досвідом Сергія Арбузова, який міг і утримувати курс валюти, і стимулювати розвиток економіки.

«Припиніть різати витрати на догоду МВФ (тим більше що сам МВФ саме нещодавно визнав, що його поради щодо посилення монетарної політики мали на Європу негативний вплив). Припиніть грабувати народ, задираючи тарифи. Зробіть ставку на внутрішній попит, як це робив Арбузов. Стимулюйте експорт. І припиніть нарешті цю війну, на яку ви швидко звикли списувати всі свої невдачі», - пише експерт.

Але прем'єр займається чим завгодно, тільки не економікою. «Арсенію Петровичу, вибори закінчилися. Домовтеся скоріше з президентом, хто з вас головніший, і займіться вже справою. Судити народ буде не з числа ваших депутатів у парламенті, а за результатами вашої роботи», - закликає Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

80