Нацбанк відразу після виборів відмовився від використання заходів, які хоч якось допомогли загальмувати подальше знецінення гривні. Йдеться про скасування низки постанов, які, наприклад, забороняли розраховуватися валютою за товари, які не досягли ще території України.

Про це в авторській колонці на сайті «Коментарі» пише економічний експерт Олександр Охріменко.

Подібні обмеження Нацбанк вводив ще за часів Сергія Арбузова. Варто зазначити, що подібні інструменти Нацбанк застосовував і раніше. Наприклад, восени 2012 року НБУ зобов'язав експортерів продавати 50% усієї валютної виручки. Саме це допомогло тоді зняти напругу на валютному ринку і наситити попит на долари. По суті, Валерія Гонтарева просто скористалася успішним досвідом свого попередника.

Однак такі обмеження були вкрай незручні українським олігархам. Наприклад, імпортери, перелякані ненадійністю гривні, почали оплачувати постачання ввезеної продукції та сировини на місяці вперед, отримавши легальну можливість виводити з країни мільярди доларів.

В останні місяці розцвіли й відверто шахрайські операції, коли такі угоди почали укладати між собою фірми-одноденки з єдиною метою: обміняти гривні на долари і вивезти їх в офшорні юрисдикції. Головне в такій схемі - заплатити за товар, який в реальності ніколи не буде поставлений. Однак, зрозуміло, це не хвилює шахраїв, які контролюють і «покупців», і «продавців» - просто вони таким чином перекладають гроші з однієї кишені в іншу.

Однак ситуація в економіці та фінансовій сфері України за останні місяць-два жодним чином не покращилася, нагадує Охріменко. Єдине, що змінилося - пройшли вибори, і тепер не потрібно всіма силами утримувати курс. Гонтаревій довелося поступитися тиску олігархів, тим більше що Федерація роботодавців України, яка представляє інтереси Дмитра Фірташа, і зовсім минулого тижня пообіцяла судитися, якщо Нацбанк не зніме такі обмеження.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом