Вченим уперше вдалося отримати функціональні тканини шлунка людини зі стовбурових клітин.

Біологи планують використовувати вирощені невеликі шлунки для тестів за впливом ліків і бактерій, спостерігаючи за ними в реальному часі, пише новинний портал «Новий час» з посиланням на журнал Nature.

За словами дослідників, органи «з пробірки» допоможуть медикам з розумінням проблем органу перевірити способи лікування для більш передбачуваних результатів. Міні-шлунки, створені в лаборатарии Цинциннаті, стали першим, як запевняють вчені, 3D-шлунком, вирощеним з плюрипотентних стовбурових клітин, які можна запрограмувати на трансформацію в будь-який інший тип, зазначив один з учасників проекту Джим Уелс.

Біологи два роки аналізували етапи розвитку шлунку в ембріона, відтворивши їх потім в чашці Петрі. Вони розробили схему перетворення стовбурових клітин в тканини шлунка. За місяць вони зуміли отримати тривимірні органоїди всіх органел діаметром 3 міліметри, у тканинах яких присутні кілька видів клітин з різними особливостями.

В лабораторії вже встигли заразити «шлунки» бактеріями Helicobacter pylori - організмами, з якими пов'язують виникнення гастритів, виразок шлунка і дванадцятипалої кишки у людини. За добу бактерії запустили в штучних тканинах природні біохімічні реакції, ураження швидко поширювалося по поверхні тканин, активізувався раковий ген c-Met.

Також органоїди планують використовувати у вивченні біохімії діабету та інших захворювань. На тваринах такі дослідження проводити небажано: за своєю анатомією і фізіологією їхній шлунок значно відрізняється від людського.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25