Кабінет Міністрів повинен контролювати монополістів, щоб в Україні подешевшав бензин. Таку думку висловив ForUm'у експерт з питань енергетики Валерій Боровик, коментуючи очікування українського уряду щодо зниження цін на бензин у зв'язку зі зниженням світових цін на нафту.

«Щоб було так, як каже Кабмін, йому потрібно дуже жорстко контролювати монопольних постачальників. Тому що у нас виходить за всю історію України таким чином: як тільки ціни на нафту пішли вгору, на заправках на наступний день ціни йдуть вгору. Як тільки вниз йдуть (світові ціни - Ред.), то у нас - або вони знижуються через пару тижнів, або взагалі не змінюються», - зазначив експерт.

При цьому він підкреслив, що контроль над монополістами-нафтотрейдерами повинен здійснювати Антимонопольний комітет.

«Потрібно змусити власників оптових мереж (з продажу палива - Ред.) знизити ціни шляхом регулювання, регулятивними методами. Не антиринковими, а через Антимонопольний комітет», - наголосив Боровик.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що очікує зменшення в Україні цін на нафту і нафтопродукти, зокрема бензин, через зниження світових цін на нафту.

Антимонопольний комітет повідомив, що після проведених ним розслідувань про зловживання монопольним становищем на ринку нафтопродуктів він вважає обґрунтованою ціну на бензин європейської якості марки «А-95» на рівні 14,1 грн/літр.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42