В Україні ціни на бензин знизяться, але не до тих меж, які вважає справедливими Антимонопольний комітет. Таку думку висловив у коментарі ForUm'у директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

«Україна слідує світовим тенденціям: світові ціни на нафтопродукти знижуються. За останній місяць на найбільших АЗС ціни на бензин зменшилися на гривню. За нашими прогнозами, у найближчі 2-3 тижні можна очікувати здешевлення на 80 копійок - 1 грн за літр», - сказав Куюн.

Але, на його думку, ціни на бензин не досягнуть рівня, декларованого Антимонопольним комітетом.

«Розрахунки АМКУ виглядають дещо заниженими, оскільки у своїх розрахунках фахівці комітету, ймовірно, беруть до уваги курс долара НБУ - 12,95 копійок. Але його в природі не існує. Всі угоди нафтотрейдерів проходять за курсом 13,50 - 14 грн за долар. Похибка між цими курсами і дає різницю в розрахунках на 1 грн за літр. Ціни рухаються до 15 грн за літр, а комітет вважає, що до 14 грн. Розрахунки АМКУ є справедливими, якщо враховувати курс з 12,95», - пояснив він.

«Мало того, що в реальному секторі курс набагато вищий, так ще й відчувається дефіцит валюти. Заявки нафтотрейдеров задовольняються на 40-60%. А це накладає відбиток на динаміку поставок більш дешевого палива в Україну», - констатує Куюн.

Нагадаємо, що Антимонопольний комітет повідомив, що після проведених ним розслідувань про зловживання монопольним становищем на ринку нафтопродуктів вважає обґрунтованою ціну на бензин європейської якості марки «А-95» на рівні 14,1 грн/л. Це приблизно на 14-15% менше нинішньої середньої ціни на цей вид палива.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30