Через влаштовану Національним банком України кампанію з відкликання ліцензій у десятків банків Фонд гарантування вкладів не справляється з відновленням роботи проблемних банків, пише в своїй авторській колонці на «Коментарях» економічний експерт Олександр Охріменко. У Фонду немає такого числа досвідчених фахівців, щоб санувати всі банки.

Повноваження з управління проблемними банками Фонд отримав у ході проведеної у 2012 році реформи Нацбанку за ініціативи Сергія Арбузова, який очолював цю установу. Тепер саме з фахівців Фонду складаються тимчасові адміністрації, які вводяться в близькі до банкрутства банки. І саме Фонд займається ліквідацією банків, продає знайдені активи та відшкодовує збитки не тільки вкладникам, але і всім іншим кредиторам, зазначає економіст.

Такий розподіл повноважень дозволив підвищити ефективність управління банківською системою. Якщо Нацбанк займався валютною та монетарною політикою і банківським наглядом, то всі специфічні функції з санації та ліквідації проблемних банків були передані фахівцям.

Однак під час кризи ця система почала пробуксовувати. Щоб вирішувати проблеми банків, тимчасові адміністрації повинні складатися з банкірів з великим досвідом роботи і розумінням ситуації, а зараз до них (в адміністрації. - Ред.) входять в основному вчорашні випускники університетів, у яких немає ні досвіду, ні знань, говорить колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко.

За весь час нинішньої кризи жодного разу тимчасові адміністрації не змогли поправити справи нв жодному ввіреному їм банку, свідчить колишній член Ради Нацбанку Василь Горбаль. Такі адміністрації краще називати «похоронна команда»: адже функція Фонду гарантування вкладів порятунку банків зводиться лише до підбиття банку до ліквідації, каже експерт.

Більш того, і активи банків Фонд продає неефективно. Отримані від продажу активів гроші, по ідеї, він повинен використовувати для поповнення власних резервів і розплати з кредиторами банків, що звалилися. Але цих надходжень ні на що не вистачає. Адже з незрозумілої причини продаються ці активи за 10-15% вартості, підкреслює адвокат Ростислав Кравець, що займається в тому числі і захистом інтересів вкладників. Та й саме нинішнє керівництво Фонду згодне з тим, що працює неефективно. Фонд має намір виручити від продажу активів ліквідованих банків лише 10-15 млрд грн, хоча самі активи таких банків в рази більші.

Однак, щоб дійсно щось змінити в цій сфері, Нацбанку самому потрібно зупинити «масову різанину» на банківському ринку. Якщо регулятор продовжить відкликати ліцензії тими ж темпами, що і зараз, ці проблеми збережуться, резюмує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

95