В Україні зростання споживчих цін стане максимальним за останні п'ять років в результаті знецінення національної валюти.

Зазначимо, зростання цін продовжило прискорюватися восени внаслідок чергової хвилі девальвації гривні в серпні.

Ще у липні, до чергового обвалу курсу, консенсус-прогноз «Капіталу» обіцяв на 2014 р. середньорічну інфляцію на рівні 10,3 %, а на кінець року - 16,4 %.

Перша відмітка ще не досягнута - середня за підсумками трьох кварталів інфляція склала 8,8 %, як повідомив Держстат. Але другий рубіж практично залишено позаду.

У вересні вартість споживчих товарів зросла на 17,5 % порівняно з аналогічним місяцем минулого року і на 16,2 % щодо грудня 2013-го.

Однак це не означає, що українці пройшли через усе заплановане на поточний рік підвищення цін, і в наступні місяці ціни не будуть зростати.

Навпаки, ефекти знецінення гривні та подорожчання житлово-комунальних послуг ще не проявили себе повною мірою. Згідно з оновленим консенсус-прогнозом, середньорічна інфляція досягне 11,2 %, а на кінець року - 19,5 %. У цьому випадку зростання споживчих цін у 2014 р. стане максимальним за останні п'ять років.

Основним фактором прискорення інфляції за перший місяць осені стала чергова хвиля девальвації гривні, яка подешевшала з початку січня до кінця вересня на 69-80 % - до 14-15 UAH / USD на момент закриття міжбанківського ринку на 30 вересня.

Вона підштовхнула вгору ціни на харчові і промислові товари, розповідає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Першими перекладати на плечі покупців знецінення нацвалюти почали виробники палива, транспортних засобів, фармацевтичної продукції і фруктів. Паливо подорожчало на 56 % у вересні порівняно з тим же місяцем 2013-го, транспортні засоби - на 44,6 %, фармпродукція - на 32,2 %, фрукти - на 53,9 %.

Поступово, хоча і менш інтенсивно, переносили курсову різницю на ціни і виробники продуктів харчування, менш залежні від імпорту. Так, риба та продукти з неї подорожчали на 25,6 %, м'ясо та м'ясопродукти - на 19,1 %. Зараз взялися переглядати ціни і інші виробники. Приміром, ще в серпні одяг і взуття було дешевше, ніж роком раніше, але вже у вересні ціни на них підвищилися в середньому на 4,5 %.

У липні зросли тарифи на холодну та гарячу воду і тепло. Якщо подорожчання опалення українці відчують на собі лише з початком опалювального сезону, то підвищення решти житлово-комунальних послуг вже помітне. У вересні водопостачання зросло в ціні на 47 % в річному вираженні, каналізація - на 68,8 %.

У найближчі місяці зростання цін продовжиться, хоча і не такими швидкими темпами. Падіння курсу гривні буде грати в цьому вже не таку значну роль, як досі.

«Адаптація цін під новий курс підійде до кінця жовтня, після чого припиниться, якщо не буде нових обвалів гривні», - вважає виконавчий директор CASE Україна Дмитро Боярчук. За його оцінками, в четвертому кварталі ціни будуть підвищуватися в середньому на 1 % в місяць, а не на 2-3 %, як це було досі. Винятком може стати безпосередньо імпортна продукція, оскільки імпортери закладають для майбутніх поставок курс більш високий, ніж поточний ринковий, хеджуючи таким чином свої ризики, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Останній ціновий виклик, який чекає українців у цьому році, - це підвищення тарифів на опалення, яке відкладалося з травня, сходяться на думці експерти. У вересні ціни на гарячу воду та опалення були лише на 6,8 % вище, ніж роком раніше. Але з початком опалювального сезону, тобто вже з 15 жовтня українці будуть змушені платити за ці послуги значно більше. Так, для жителів Києва з 1 липня тарифи на гарячу воду зросли на 44-55 % до 25,1 грн / куб. м, на опалення - на 48-58 % - до 375,3 грн / Гкал.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

84