Українцям не варто очікувати сезонного здешевлення овочів, які входять у «борщовий набір». Про це заявила керівник аналітичного департаменту Консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник, пише «Взгляд».

«Майже всюди закладена транспортна складова,- пояснила Колесник.- А пальне зростає в ціні разом зі зростанням курсу валюти щодо гривні. Плюс - постійний ажіотаж. Населення намагається придбати про запас ті чи інші продукти, побоюючись, що завтра їх може не бути. Метається від прилавка до прилавка. Торговельні оператори, користуючись цим, реалізують продукти за завищеною ціною».

За прогнозами експерта, цієї осені не доведеться чекати традиційного здешевлення овочів, яке зазвичай настає після збору врожаю і дозволяє господиням запасатися «борщевим набором» на всю зиму.

«Якби долар був хоча б стабільним, можливо, здешевлення і настало би. А так - будемо бачити стійку ціну, яку вже сьогодні озвучує торгівля. І ні копійкою нижче,- пояснює експерт.- Це не найвища ціна (благо, врожай цього року прекрасний, зібрано і збирається багато), проте вона опускатися вже не буде».

На думку Колесник, деякі вітчизняні продукти подорожчають: м'ясо, молоко, яйця. Молоко і «молочка» - через сезон (восени ця група товарів завжди піднімається в ціні). «Можна чекати зростання на 10-15%. М'ясо, можливо, продовжить подорожчання за інерцією - об'єктивно воно дорожчало влітку, коли зростала закупівельна ціна. Тепер же покупцям може пропонуватися м'ясний асортимент з невеликим «повзучим» зростанням ціни на 3-5%, яке на тлі тотального подорожчання чи буде помічене. Яйця дорожчають, як і дешевшають - досить хаотично. Зараз - сезон, коли саме час піднімати ціну. Однак цей продукт уже подорожчав, причому досить відчутно. А тому є шанс, що подальшого різкого зростання ціни на нього вже не буде», - вважає Колесник.

Видання зазначає, що якщо щось і зростатиме в ціні різко й помітно, так це імпортні овочі та фрукти, а разом з ними - й інші продукти середнього сегмента (консерви, кондитерські вироби, делікатеси та інші). «І тут, крім долара, «звинувачувати» нікого. Торгівлі - для того щоб запастися наступною партією товару - доведеться весь час «тримати ніс за вітром» і закладати в кінцеву ціну курсові ризики. Інакше на закупівлю нової партії просто не вистачить грошей», - зазначає газета, посилаючись на експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом