Обіцянки США і ЄС про фінансову допомогу, які озвучували на Майдані представники тоді ще опозиції, а тепер чинної влади, так і залишилися обіцянками. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Реально США і ЄС не хочуть фінансово допомагати Україні, - написав експерт у своєму блозі. - Не хочуть навіть в умовах воєнної агресії з боку Росії, коли Україні дуже потрібні фінансові вливання для фінансування переозброєння української армії та для закупівлі газу. Раніше представники США і ЄС обіцяли нам надати фінансову допомогу на суму 15-20, і навіть були розмови про 50 млрд доларів. Однак реальні надходження грошей від ЄС і США виявилися значно меншими за обіцянки».

Експерт наводить приклад. ЄС після підписання нами договору про асоціацію обіцяв надати Україні близько 1,6 млрд доларів. Насправді за період з березня по серпень 2014 року Євросоюз надав нам усього $790 млн. При цьому Україна змушена була погасити частину старих кредитів європейським банкам ЄБРР та ЄІБ, не кажучи вже про закупівлі газу у Німеччині, Словаччині та Польщі за рахунок цих грошей, повідомляє «Комсомольская правда в Украине».

МВФ обіцяв надати максимальну фінансову допомогу, але насправді ми отримали $3,4 млрд, у той час як погасили кредитів МВФ на суму близько $2,6 млрд. На цей момент Україна ще отримала від МВФ 1,4 млрд дол., але при цьому ще потрібно погасити до кінця року 1,2 млрд старого кредиту.

США надали держгарантію на суму $1 млрд, яку Україна використала для випуску своїх єврооблігацій. Всі гроші пішли на погашення старих єврооблігацій на суму 1 млрд доларів, які були випущені ще за часів Юлії Тимошенко.

Світовий банк реконструкції та розвитку обіцяв нам мільярди для відновлення економіки України, але реально за останні шість місяців надав Україні 750 мільйонів.

«Після погашення раніше отриманих кредитів, на 1 вересня 2014 року загальна сума притоку валюти у вигляді закордонних запозичень уряду України становила 1,6 млрд доларів, притому, що загальний зовнішній борг зріс на 2,825 млрд доларів, - резюмує експерт. - Вийшло, що після всіх погашень боргів, Україна стала винна ще більше! Назвати це справжньою фінансовою допомогою складно».

Останнім часом США та ЄС обіцяють нам нові десятки мільярдів доларів, продовжує експерт. Там люблять обіцяти, але мало дотримують своїх слів. Вони завжди знаходять масу причин, які заважають їм реально фінансово допомогти Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35