Україні необхідно в повному обсязі ввести у дію розроблений під керівництвом колишнього першого віце-прем'єра Сергія Арбузова закон про трансферне ціноутворення, скасувавши прийняті в травні поправки, що дозволяють олігархам уникати сплати податків за допомогою офшорів, пише економіст Олександр Охріменко в авторській колонці на сайті «Коментарі».

Цей податок фактично ліквідував дуже популярну у великого бізнесу схему, коли українські компанії продавали на шкоду свою продукцію афілійованим закордонним посередникам, а вже ті постачали її реальним покупцям. В результаті українські підприємства не платять податок на прибуток, він сплачується в офшорах за мінімальною ставкою. Цей закон був розроблений фінансово-економічним блоком попереднього Кабміну, яким керував Арбузов, і прийнятий влітку минулого року. Однак у травні в нього були внесені поправки, які зробили його виконання необов'язковим.

Аналогічні закони розвинені країни почали приймати ще з 1960-х років, нині вони діють у більш ніж 60 країнах світу. Ще кілька десятків років тому ОЕСР, куди входять найбільш розвинуті країни світу, розробила для своїх членів рекомендації з контролю за трансфертним ціноутворенням, які були враховані під час розробки аналогічного українського закону.

Трансфертні ціни дозволяють виводити з цих країн мільярди і десятки мільярдів доларів щорічно. І особливо велика ця проблема для країн з високим податковим навантаженням, нестабільними політичними режимами і величезним рівнем корупції, вказує Охріменко. Завдяки таким операціям, наприклад, тільки з немусульманських країн Африки, відомих хронічною бідністю і високою корумпованістю, щорічно виводиться близько $150 млрд, підрахували шведський економіст Крістіна Фреберг і кенійський адвокат Аттія Варіс у книзі «Повернути мільярди назад: як Африка і Європа можуть припинити незаконні потоки капіталу». Більш того, 60% всього відтоку капіталу йде саме через організацію трансфертних схем, вказують дослідники.

Єдиний спосіб наповнити доходи бюджету, який виконується все гірше і гірше, - скасувати травневі зміни і повернути закон у тому вигляді, в якому він був розроблений попереднім Кабміном. Адже всі інші способи підвищення доходів, включаючи запровадження нових податків, закриття «конвертаційних центрів» і зупинку відшкодування ПДВ, не працюють, констатує Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23